Za kvalitetan san

KAKO ODABRATI NAJBOLJI POLOŽAJ ZA SPAVANJE: I najgori za vaše telo

Postoje tri osnovna položaja prilikom spavanja i nijedan nije idealan

08.01.2022 12:20

KAKO ODABRATI NAJBOLJI POLOŽAJ ZA SPAVANJE: I najgori za vaše telo
Pixabay

Da li ste znali da način na koji spavate, bilo da je to na leđima, boku ili stomaku, može da utiče na kvalitet sna koji dobijate? I da li znate da uvek postoji jedan položaj koji je gori od svih po vaše telo? Na vrhu liste najgorih položaja je spavanje na leđima iz više razloga.

Gari Ginsberg, vlasnik kompanije Wowbeds, kaže da postoje tri osnovna položaja prilikom spavanja, a najbolji za svakog se razlikuje od čoveka do čoveka.

Trudnica će možda morati da spava na levoj strani, dok starija osoba može više voleti da spava na leđima kako bi ublažila bol u leđima.

Geri Ginsberg za Yahoo Lifestyle otkriva prednosti i mane svakog položaja za spavanje.

Pixabay

Spavanje na leđima nije dobro za one koji hrču

 

Spavanje na leđima

Ležanje na leđima je optimalan izbor za spavanje za prirodnu podršku kičmi, što može smanjiti hronični bol, simptome alergije, pa čak i fine linije bora koje se formiraju na licu. Postoje dve glavne verzije spavanja na leđima: vojnik, gde su noge i ruke pored tela, i morska zvezda, gde su udovi ispruženi u svim različitim pravcima.

Za one koji pate od bolova u leđima, postavljanje jastuka ispod kolena, će ublažiti nelagodnost. Spavanje na leđima takođe može pomoći u smanjenju bolova u vratu i kod alergija ili začepljenosti nosa. Zlatno pravilo za spavanje na leđima je da telo ostane simetrično, uz izbegavanje postavljanja ruku u različite položaje, što može uticati na kičmu.

Spavanje na leđima treba da izbegavaju trudnice i oni koji pate od apneje, hrkanja ili imaju problem sa refluksnom kiselinom.

Pixabay

Oni koji spavaju na boku treba da drže jastuk između kolena

 

Spavanje na boku

Spavanje na boku može da smanji bolove i ponašanja koja ometaju san, kao što je hrkanje. Postoje tri uobičajena položaja za spavanje na boku: levo nasuprot desno, sklupčani položaj fetusa i žudnja – sa ispruženim rukama ispred sebe.

Spavanje na boku je idealno za trudnice i one koji pate od refluksa kiseline noću. Oni koji imaju bolove u leđima samo treba da stave jastuk između kolena kako bi poravnali kičmu. Na taj način smanjuju pritisak u nosnim šupljinama i disajnim putevima.

Međutim, oni koji pate od bolova u ramenima, čvrsto drže stegnutu vilicu ili su zabrinutu zbog bora na licu, treba da izbegavaju ovaj položaj i spavaju na leđima.

Pixabay

Spavanje na stomaku ima više mana nego prednosti

 

Spavanje na stomaku

Nažalost, spavanje na stomaku ima više nedostataka nego prednosti, kaže Geri Ginsberg. Ovaj položaj loše utiče na kičmu i može da donese mnogo problema jer se sa bokovima i stomakom utonulim u dušek, kičma rasteže i stavlja u neprirodan položaj.

Ljudi koji spavaju na stomaku takođe mogu imati bolove u vratu zbog toga što moraju da pozicioniraju glavu za devedeset stepeni ulevo ili udesno. Pored toga, bore su neminovnost zbog snažnog pritiska na lice koji se vrši tokom spavanja.

 Ako odlučite da se odučite od spavanja na stomaku, pokušajte da spavate na čvrstom dušeku i tankom jastuku:

-Za dobru higijenu sna potrebno je malo vežbe i testirati šta najviše odgovara telu. Nekoliko zgodnih rekvizita mogu vam pomoći u tome, kao što su jastuci koji sprečavaju kotrljanje i određuju potreban prostor za spavanje. Uverite se i da je veličina kreveta dovoljna kako bi se spavači odmorili u bilo kom položaju, kaže Geri Ginsberg.

Ono što je najvažnije je kvalitetna posteljina. Pravi dušek, jastuk i oslonac mogu učiniti mogu napraviti veliku razliku u kvalitetu sna. Ljudima koji spavaju na leđima i stomaku, često su potrebni čvršći dušeci, dok je onima koji spavaju na boku potrebno više jastuka.

Slično tome, onima koji spavaju na leđima i na boku će možda biti potreban strukturiraniji jastuk za podršku, dok je onima koji spavaju na stomaku potreban tanji jastuk kako bi minimizirali bol u vratu.

 

Komentari (0)