HRANA ZA SAN

AKO ŽELITE MIRAN SAN IZBEGAVAJTE OVO: 6 stvari koje NIKAKO ne smete konzumirati pre odlaska na spavanje!

San većine nas je već narušen stresnim životom i brzim tempom, tako da nam svaki vezani sat odmora znači. Portal Srećna Republika vas savetuje koje namirnice bi trebalo izbegavati ako želite da se pošteno naspavate!

09.12.2021 09:10

AKO ŽELITE MIRAN SAN IZBEGAVAJTE OVO: 6 stvari koje NIKAKO ne smete konzumirati pre odlaska na spavanje!
pexels.com

Niko ne voli da ode na spavanje praznog stomaka, pa čak ni vaš organizam. Naime, kada odete u krevet gladni postoji mogućnost da će to aktivirati hormon stresa, kortizol. Međutim, ako konzumirate pogrešnu hranu pre spavanja, to može prouzrokovati pojačano lučenje želudačne kiseline.

pexels.com

Devojka spava pored pice

Po savetima stručnjaka, ovo je hrana koju nikako ne bi trebalo da jedemo pre odlaska na spavanje.

1. Začinjena hrana

pexels.com

Začinjena hrana

Ako ste veliki ljubitelj začinjene hrane bilo bi najpametnije da je jedete za ručak ili raniju večeru, pogotovo ako imate problema sa kiselinom, napominje dijetetičarka Džuli Stefanski.

Ukoliko volite da jedete kari, on bi mogao da pokrene refluks kiseline, čak i usred noći nakon što ste već zaspali. Začinjena hrana takođe sadrži visok nivo kapsaicina, hemikalije koja povećava vašu telesnu temperaturu, a koja takođe može ometati vaš san – dodaje.

2. Alkohol

pexels.com

Alkohol

Alkohol je poznat po tome što remeti san, a mnoga istraživanja to i potvrđuju. Ne samo da ometa REM fazu snan, već može i otežati buđenje sledećeg jutra – objašnjava ona.

3. Pržena i masna hrana

pexels.com

Hamburger i pomfrit

Pržena i masna hrana takođe može pokrenuti refluks kiseline usred noći. Zdrave masnoće poput orašastih plodova i semenki ili avokada su u redu, ali što se tiče zasićenih masnoća i pržene hrane, one mogu prouzrokovati probavne smetnje, nadutost i refluks kiseline, od kojih nijedna nije dobra za prijatan san, dodaje Stefanski a prenosi portal Mind Body Green.

4. Kisela hrana

pexels.com

Kiseli krastavci i sir

Stefanski savetuje da je najbolje večerati nešto što neće povećati stvaranje želudačne kiseline. Preporučuje da ne jedete kiselu hranu pre spavanja, to uključuje sve, od šećera do žitarica, određenih mlečnih i mesnih proizvoda i pekarskih proizvoda.

5. Gazirana i kofeinska pića

pexels.com

Kafe

Imajte na umu da kofein nije jedini kofeinski napitak koji bi trebalo izbegavati pre spavanja, gazirani napici i čaj koji sadrži kofein mogu vas držati budnima pa ćete i teže zaspati. Čak i ako mislite da kofein na vas ne utiče, i dalje je bolje piti ga u toku dana, a ne uveče. Gazirana pića, objašnjava dijetetičarka, takođe mogu da poremete probavu i izazovu refluks kiseline.

6. Obilni obroci

pexels.com

Obilan obrok

I na kraju, kao opšte pravilo, trebalo bi da izbegavate da jedete velike količine bilo kakve hrane pre spavanja – kaže Džuli.

Probajte da pojedete veći obrok za ručak, a manje obilan i laganiji za večeru. To će vam pomoći da lakše spavate.

Šta jesti umesto toga?

pexels.com

Banane i orašasti plodovi

Ako morate da jedete pre spavanja, ne brinite, postoji i hrana za kojom možete posegnuti i koja neće imati toliko negativan uticaj na vaše telo. To je hrana bogata magnezijumom poput banana, leblebija, orašastih plodova i semenki pa i tamne čokolade. Samo pazite da hrana bude lagana, jer ne bi trebalo da preterujete.

Da li ste vi znali da ove vrste hrane remete san? Podelite to sa nama u komentarima!

 

 

Komentari (1)

MarijaBgd

15.12.2021 13:55

Znam da ne bi trebalo da se jede teska i zacinjena hrana,ali nisam znala za kiselu hranu.Nekima smeta kafa pred spavanje,meni ne,mogu posle nje lepo da spavam.Jedino sto znam da mi prija pred spavanje casa hidrogenizovane vode,to mi je umesto case mleka.