PSIHOLOGIJA UKUSA

UKUSI SU RAZLIČITI ALI I LJUDI: Šta vaša omiljena hrana govori o vama?

Da li ste se ikada pitali da li je moguće znati stvari o nekome pre nego što izgovori jednu jedinu reč? Da li na osnovu nečijeg stila odevanja ili načina na koji pije kafu možemo pretpostaviti o kakvoj se osobi radi? Portal Srećna Republika vam otkriva šta hrana koju volite da jedete govori o vašoj ličnosti.

08.12.2021 13:16

UKUSI SU RAZLIČITI ALI I LJUDI: Šta vaša omiljena hrana govori o vama?
pexels.com

Kažu da se o ukusima ne vredi raspravljati, i to je sasvim jasno, sto ljudi, sto ćudi. I upravo tu se rađa pomisao na to da bi naš izbor hrane i ukusa koje konzumiramo mogao da kaže dosta toga o našoj ličnosti i karakternim crtama. Pa da se bacimo na detektivski posao!

Baš kao i vaša omiljena boja, najdraži filmovi i muzika, i žudnja za slanim čipsom, ljutim papričicama, kiselim citrusima ili slasnim kolačima usko je povezana s ličnošću, tvrdi američki neurolog dr Alan R. Hirš u knjizi “Koji je ukus vaše ličnosti?”.

Tokom 25 godina, prateći 18.000 ispitanika, on je proveo više od 200 istraživanja o čulima i neurološkim reakcijama signala ukusa i tako otkrio da pojačanje određenih ukusa i mirisa utiče na prehrambene navike, raspoloženje, percepciju, pa čak i na brzinu kojom učimo.

Baš kao što miris iz detinjstva može trenutno da vas vrati u doba dok ste se igrali na livadi, tako će i omiljeni miris dešifrovati skrivene mehanizme ličnosti.

Ljubitelji ljutog su detaljisti

Na primer, ljubitelji začinjene hrane su perfekcionisti, strogi su i kruti, a u društvu su manje prijatni od sladokusaca. Važni su im detalji, vole red i besprekornu organizovanost. Odeća u njihovim ormarima je uredno složena, a čak su i razmaci među vešalicama gotovo isti.

Mnogi ljubitelji začinjenih zalogaja su i pravi “kontrol-frikovi”, pa ih svaki poremećaj u njihovom savršeno uređenom svetu doslovno izluđuje. Iz takta ih izbacuje i gubljenje vremena, a pod tim podrazumevaju i druženja s ljudima koji im nisu važni.

pexels.com

Ljuta papričica

Ali, ljubitelji ljutog su i tragači za senzacijama, novim iskustvima i uzbuđenjima, pa rado eksperimentišu s novim začinima. Obdareni su vrlo istančanim čulom mirisa i ukusa, pa mogu s preciznošću vrhunskog degustatora raspoznati začine u hrani.

I ljubitelji ljutih ukusa neprestano tragaju za novim uzbuđenjima i uživaju u ekstremnim sportovima. Skloniji su koketiranju i flertovanju nego ljubitelji blagih ukusa. Pretpostavlja se da kapsacin, spoj koji feferonima daje ljutinu, podstiče strast za adrenalinom i želju za opasnim životom na ivici.

Ljubitelji ljutih papričica bolje se prilagođavaju i promenama jer vole uzbuđenja koja im donose novi doživljaji, prenosi portal zdravljeizivot.rs.

Hrskavo znači pedantno

Ljubitelji hrskavog od sebe očekuju mnogo, vole tačnost, pa su pedantni. Energični su, zabavni i puni entuzijazma.

Malo ukus, malo više miris

Da li ste znali da deset posto ukusa dugujemo nepcu, a čak 90 odsto receptorima mirisa koji su okidač za emocije?

pexels.com

Grejpfrut

Na primer, miris ružičastog grejpfruta utječe na percepciju pa će zbog njega žena biti privlačnija i izgledati i do šest godina mlađe. Miris čili papričice pojačava seksualnu želju, a mirisni afrodizijaci su i menta i miris jasmina, ali samo ako ih koristite u manjim količinama.

Suprotnom polu ćete biti privlačniji uz mešavinu mirisa vanile i cimeta. Muškarce uzbuđuje i miris lavande i pite od bundeve, a oba pola su seksualno zagrejanija uz miris krastavaca ili kolača s bananama i orašastim plodovima.

Sladokusci su odvažni i posebni

pexels.com

Sladokusac

Ljubitelji slatkog žele da budu primećeni i cenjeni. Vole kada se osećaju posebno, ali i kada ih drugi smatraju posebnima. Obožavaju dobar provod, pustolovine i rizik, pa se upuštaju u poduhvate za koje mnogi nemaju hrabrosti i živaca.

Prema sebi su popustljivi, ugađaju sebi i smatraju da za njih ništa nije predobro ni preskupo. Njihov moto je: “Radije ću žaliti zbog nečega što sam učinio nego zbog nečega što sam propustio”.

Čokoholici su romantični i dramatični

Ljubitelji čokolade su šarmantni i koketni. Iako uživaju u intimnosti i romantici, često u ljubavi preterano dramatizuju, što ih čini emocionalno ranjivima. Više se oslanjaju na intuiciju nego na logiku. Čokoladoljupci su najčešće pravi prototip svog pola, to su pa pravilu mačo muškarci i vrlo ženstvene žene.

pexels.com

Čokolada

Ali za razliku od društvenih ljubitelja tamne čokolade koji su srce zabave, ljubitelji mlečne čokolade su često introvertni i više vole dobru knjigu. Tihi su pa ih okolina često pogrešno doživljava kao stidljive.

Slanokusci se prepuštaju sudbini

pexels.com

Slana hrana

Oni čijem su nepcu najdraži slani ukusi veruju u sudbinu. Smatraju da imaju malo ili nimalo kontrole nad životom. Uvereni su da se sve događa prema scenariju koji je “zapisan u zvezdama” i da na sudbinu ne mogu bitno da utiču. Kada učine nešto dobro, slanokusci priželjkuju malu nagradu i znak zahvalnosti.

Oni koji grickaju čips su takmičarski nastrojeni

pexels.com

Čips

Dr Hirš je ustanovio i da su ljubitelji čipsa ambiciozni, takmičarskog duha i dostojni protivnici konkurentima. Frustriraju ih neprijatnosti poput gužve u saobraćaju ili dugih redova na šalterima. Bilo da su na izletu ili za volanom automobila, ljubitelji slanog uvek su u žurbi.

Da li imate dar superukusa?

Ako volite slano, moguće je i da pripadate “supertasterima” koji čine četvrtinu stanovništva. Obdareni superukusom ne vole gorku ni hranu jakih ukusa, ali istraživanje je pokazalo da njihovo nepce voli so jer, smatraju stručnjaci, natrijum ublažava gorčinu u hrani.

Oni koji obožavaju testo su ziheraši

pexels.com

Hleb

Ljubitelji testenine, hleba i ostalih ugljenih hidrata po prirodi su vrlo ozbiljni, promišljeni i oprezni i ne vole promene i rizik.

Gorko protiv kiselog

pexels.com

Kiseli krastavci

Ljubitelji gorkog su izbirljivi i često imaju averziju prema kiseloj hrani. Oni koji vole kiselo mnogo su tolerantniji na ekstremne ukuse, spremniji da isprobaju nova jela i širenju vidika i pomeranju granica.

Šta omiljeni začini govore o vama?

Oni koji vole ljute začine, kao što su crvena parika, kari i čili, hrabro preuzimaju odgovornost, bore se za ono što žele i otvoreno kažu šta misle.

Ljubitelji gorkih začina, belog luka, karanfilića, kadulje i šafrana verni su prijatelji i jaki zagovornici onoga u šta veruju.

Dodavanje limunove kore, ruzmarina, timijana i estragona odaje društvene, duhovite ljude koji su puni energije i omiljeni u društvu.

Ljubitelji peršuna i cimeta miroljubivi su i obzirni prema drugima. Ma gde da se našli, dobro će se uklopiti.

pexels.com

Razni začini

Oni koji jela vole da začine lukom, semenkama celera i sirćetom kreativni su, ne vole rutinu i veruju u sebe.

Slani čips s čokoladom vole introvertne osobe sklone samoći koje čuvaju privatnost. Ljubitelji slatko-slanog su inteligentni i kreativni, ali nemaju strpljenja s ljudima.

Strast za egzotične ukuse obeležje je fleksibilnih koji su otvoreni za nova iskustva. Ležerni su pa im je i hrana pustolovina.

Osvežavajući miris citrusa privlači nervozne ljude. Žudnja za njima može da znači podsvesnu zabrinutost za zdravlje.

Koji su vaši omiljeni ukusi i da li se slažete sa time šta oni o vama govore? Podelite to sa nama u komentarima!

 

Komentari (0)