Na spavanje!

U 9 U KREVET! Ovo su razlozi da idete ranije na spavanje!

Spavanje je zdravo, organizmu prija, a evo i zašto!

23.12.2021 15:36

U 9 U KREVET! Ovo su razlozi da idete ranije na spavanje!
pexels.com

Neki ljudi ne mogu da se naspavaju ni kad spavaju 24 sata, dok je drugim dovoljno svega tri, četiri sata sna. Ipak, naučnici tvrde da je telu potrebno osam sati sna svakog dana, ali ne samo da je bitno da dovoljno dugo spavate već je bitno i kada idete u krevet.

Naime, savetuje se da idemo ranije u krevet, te da već pre 10 sati spavamo. Koliko god ovo zvučalo dosadno, postoje dobri razlozi za to, a portal Srećna republika napravio vam je listu razloga da idete u 9 u krevet.

Jačanje imunog sistema

Kada spavate vaše telo završava određene pposlove, poput detoksikacije, slaganja uspomena i drugih stvari koje nije moguće izvršiti ako je telo aktivno. Iz tog razgovora raniji odlazak u kreve i duže spavanje mogu pomoći vašem telu u jačanju imunog sistema. Sa druge strane, sigurno vam se nekada desilo da ste neki duži period bili pod stresom i malo ste spavali, a kada je taj stres prošao razboleli ste se. Upravo je nespavanje razlog za prehladu.

Više energije

Ne može se poreći da se nakon dobrog sna budimo puni energije i spremni za nove pobjede. S druge strane, nedovoljno sna rezultira tromim i iscrpljenim osećajem. Istraživanja pokazuju da se obnavljajuće funkcije u telu, poput rasta mišića, popravka tkiva i hormona rasta, oslobađaju tokom spavanja. Spavanje pruža telu priliku da obnovi ono što smo izgubili dok smo bili budni, a to nam je itekako potrebno da bismo kad ustanemo bili puni energije.

Kontrolisanje telesne težine

Kada ne spavamo dovoljno dolazi do porasta nivoa kortizola u telu, zbog čega smo više gladni, a sa druge strane smanjuje se mogućnost regulacije nivoa šećera u krvi. Stoga, kada sledeći put kada pomislite da treba da legenete kasnije u krevet setite se da je bolje da spavate ranije jer će vaše telo uspeti da reguliše čuvanje materija i samim tim manje ćete se gojiti.

Očuvanje zdravlja srca

Dovoljna količina sna smanjuje krnvni pritisak, što poboljšava kvalitet vašeg života, smanjuje se šansa za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti. Probajte da spavate više, osećaćete se bolje, a vaše srce i telo biće zdraviji.

Komentari (0)