Zdravo je!

DREMATE LI U TOKU DANA?! Evo zašto je dobro da zatvorite oči barem na 15 minuta!

Mnogi od nas izbegavaju popodnevnu dremku jer "nemamo vremena", a evo zašto je ona bitna!

15.12.2021 21:57

DREMATE LI U TOKU DANA?! Evo zašto je dobro da zatvorite oči barem na 15 minuta!
pexels.com

Užurbani način života na koji smo navikli sa sobom donosi i preveliki broj obaveza, za koji se čini da nemamo vremena. Jednostavno izgleda kao da se dani nižu jedan na drugi i da nikada ne prestaju, a sve to samo zato što nikada ne možemo da se zaista naspavamo i napunimo bateriju do kraja. Brojne noći provodimo bez sna ili sa jako malo sna, te se često dešava da ne možemo da izguramo ceo dan i veliki broj obaveza nam ostane za sutra, a umesto odmora mi se još više umaramo besportebnim maltretiranjem organizma da ostane budan.

Iz ovog razloga popodnevna dremka postaje preko potrebna u našim životima. Petnaest minuta ili sat vremena koje odvojimo u toku dana da sklopimo oči i malo se opustimo, neće nam oduzeti previše vremena (svakako ga već potrošimo na televiziju ili društvene mreže), a našem organizmu će mnogo značiti. U tih 15 do 20 minuta poboljšavamo moždane preformanse, jačamo pamćenje i kreativnost i donošenje odluka nam postaje lakše. To sve dovodi do toga da kada ukrademo malo vremena da odremamo u toku dana, zapravo završimo više obaveza i postajemo rasterećeniji. 

Portal Srećna republika donosi vam nekoliko načina koji će vam pomoći da u toku dana nemate problema sa spavanjem i da ta dremka zaista bude efikasna dremka od 15 minuta. 

Nek vam to bude navika

Čovek je biće navike, a one se kod nas razvijaju za 21 dan. Pokušajte da dremate svaki dan tokom tri nedelje u isto vreme. Možda je to najbolje da bude kada se vratite sa posla, a pre nego što počnete da završavate privatne obaveze. Čim dođete kući lezite da malo odremate. Iznenadićete koliko ćete se osećati rasterećenije, manje ćete biti pod stresom, a vaše srce ostaće zdravo. Sa druge strane posle te tri nedelje vaš organizam će sam tražiti da spava u periodu posle posla jer će znati da je to njegovo vreme da nadoknadi energiju.

Zamračite sobu

Zaspati popodne dok se sunce probija kroz prozor nije najjednostavniji zadatak, pogotovo ako ste osetljiviji na svetlo te vam je potreban mrak da biste zaspali. Nategnite zavese ili spustite roletne u spavaćoj sobi, ili na oči možete stavite i masku za spavanje. Bez ometanja dnevnog svetla lakše ćete i brže utonuti u san i uspešno ćete pobediti nesanicu. 

Navijte alarm

Kako bi popodnevno dremanje uistinu bilo kratko dremanje, svakako navijte alarm u određeno vreme. Čak i ako ne možete potpuno da zaspite za vreme koje ste si odredili, odmor uma može mnogo povećati vašu produktivnost nakon što se probudite. Takođe, možda vam bude teško da ustanete, ako zaista uspete da utonete u san, ali naterajte se da ipak ustanete. I ovde je vrlo bitno da se stvori navika, jer kada se naviknete na dremke od po 15 minuta u određenom periodu u toku dana, vaš organizam će se navići da mu je dovoljan taj vremenski period. Dakle, budite disciplinovani i život će vam biti mnogo lakši.

I ne brinite. Popodnevna dremka, apsolutno ništa neće promeniti u vašem ritmu spavanja noću, ako sa njom ne preterate. Jednostavno će samo povećati vašu produktivnost u toku dana, te ćete završiti više obaveza nego ranije. 

Komentari (0)