Nema magičnog rešenja!

STALNO STE NADUTI: Ovo su razlozi, a lako ih je rešiti!

Prejedanje i intolerancija na hranu mogu ljudima da izazovu ozbiljne stomačne probleme.

12.12.2021 18:27

STALNO STE NADUTI: Ovo su razlozi, a lako ih je rešiti!
pexels.com

Bliže se praznici, a sa njima dolazio i neograničena količina ukusne hrane i pića. Mnogi od nas jednostavno ne mogu da odole uksunim gurmanlucima, pa zbog toga završimo sa bolnim stomakom i osećajem nadutosti. Portal Srećna republika zbog toga je rešio da vam otkrije koji su razlozi za problem nadutosti i kako to da rešite.

Prejedanje

To što ste se prejeli ne znači da ćete se i naduti. Ali kada jedete brzo i prejedete se, a da pritom razgovarate ili pijete gazirano piće, gotovo ćete se sigurno osećati loše. Razlog za to je količina vazduha koja sa hranom ulazi u vaš organizam. Usporite. Nigde ne žurite, hrana je lepša kada je jedete sporije i nigde neće pobeći, a vaš stomak će vam biti zahvalan. Dodatan plus kada jedete sporije je to šro mozak ima više vremena da shvati da ste se najeli, te se nećete prejesti, a tako ćete i smršati.

Zatvor

Kada imate zatvor, neretko dolazi i do osećaja nadutosti. Rešenje je jednostavno, popijte neko toplo piće i unesite više vlakana u svoju ishranu. Takođe, jabuke i drugo voće mogu da vam pomognu da vam creva prorade, pa ćete se osetiti bolje vrlo brzo. 

Alergije

Ako ste intolerantni na neku hranu ili imate neku alergiju, jedenje hrane koja sadrži alergen može kod vas izazvati osećaj nadutosti. Ukoliko niste sigurni da li imate ovaj problem, pratite par dana kako se osećate kada pojedete nešto. Primetićete kada se naduvate i da li to ima veze sa konkretnom hranom ili sa lošom kombinacijom sastojaka. Ukoliko zaključite da je do hrane, idite kod lekara, a on će vam pomoći da taj problem i rešite, mada je rešenje vrlo jednostavno, izbacite tu hranu iz ishrane.

Mahunarke

Ako previše jedete mahunarke poput pasulja, graška i sočiva može doći do nadimanja, pa bi bilo pametno da ovu hranu ne jedete u preteranim količinama niti previše često.

Ne postoji način da nadutost rešite preko noći, ali kada znate šta je tačan razlog zbog kog se naduvavate, lakše možete da na duge staze rešite problem i da se osećate bolje.

Komentari (0)