U nedelju 12. oktobra Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Miholjdan. U pojedinim porodicama ovo je krsna slava, pa od ovog dana u Srbiji počinje sezona slava. Bez obzira da li živite u selu ili gradu slavska trpeza je nezamisliva bez tri hrišćanska simbola - sveće, slavskog žita i kolača.
Još od davnina, kuvano žito se priprema u čast svetitelja zaštitnika doma i porodice, ali i kao podsećanje na biljne žrtve iz Starog zaveta. Veruje se da ono metaforički povezuje ovozemaljski i zagrobni svet, jer zrnce pšenice, koje umire u zemlji da bi donelo novi plod, simbolizuje večni život i vaskrsenje.
U različitim krajevima Srbije postoje manje razlike u pripremi slavskog žita. Negde se ono obavezno melje, pa se zatim meša sa orasima i šećerom i pažljivo ukrašava krstom ili simbolima vere, dok se u nekim krajevima jednostavno samo skuva i u tom, jednostavnom obliku, nosi u crkvu na osvećenje.
shutterstock.com
Tradicionalno, domaćice pripremaju žito dan pre slave, kako bi ga rano ujutru, zajedno sa slavskim kolačem, domaćin odneo u crkvu. Tamo se vrši osvećenje uz molitvu za napredak, zdravlje i blagostanje cele porodice.
Na selu se žito za slavu se kuva od pšenice novog roda, dok u gradu se žito kupuje, a potom priprema. U mnogim domaćinstvima pšenica se pre kuvanja opere u tri vode što simbolično predstavlja Sveto Trojstvo i ostavlja da prenoći kako bi se lakše skuvala.
Na dan slave, žito zauzima centralno mesto na trpezi, odmah pored slavske sveće i kolača. Kad gosti dođu, običaj je da se prvo prekrste, zatim uzmu kašičicu žita i zaliju sa tri gutljaja crvenog vina. Srećna republika vam poklanja tradicionalni recept za pripremu slavskog žita onako kako su ga nekad davno spremali naši preci i naše bake.
Sastojci:
- 1 kg pšenice belije
- 300 g šećera
- 300 g mlevenih oraha
- vanilin šećer ( po želji)
Priprema:
Pšenicu potopite u vodu u koju ste dodali malo osvećene vodice, pa kuvajte dok joj ne pukne opna. Najbolji način da proverite da li je kuvana je da probate jedno zrno. Kada je kuvana, pažljivo je procedite, ali nemojte bacati vodu u kojoj se kuvala, ona će kasnije dati sočnost žitu. Zrna zatim isperite hladnom vodom i rasprostrite na čist čaršav da se osuše.
Osušena pšenica se melje na mašini za meso. Naše bake su tokom mlevenja povremeno dodavale vodu u kojoj se pšenica kuvala i to je tajna sočnosti i ukusa. U tako samleveno žito dodaju se šećer i orasi (možete i malo vanilin šećera), a zatim se sve pažljivo izmeša.
U posudu u kojoj će se žito nositi u crkvu stavlja se smesa, a gornji sloj se ukrašava mlevenim ili celim orasima. Najčešći motiv je krst, koji simbolizuje veru i Božji blagoslov, ali domaćice često dodaju i druge crkvene simbole, u zavisnosti od tradicije.
Komentari (0)