KAŠIČICA VIŠE

TAJNA NAJBOLJEG RECEPTA ZA SLAVSKO ŽITO! Evo kako da oduševite goste

Žito je sastavni deo gotovo svake slave u Srbiji, a na domaćicama je da ga spreme na najbolji način.

02.12.2021 14:58

TAJNA NAJBOLJEG RECEPTA ZA SLAVSKO ŽITO! Evo kako da oduševite goste
Printscreen/Youtube/Kuvarica.rs

Slavsko žito je jedan od simbola slave u Srbiji, a domaćice se trude da ga naprave što lepše i ukusnije. Svaka domaćica ima svoj način za pripremu slavskog žita, a mi vam donosimo recept koji će naterati goste da se postide što su uzeli kašičicu više.

Sastojci za slavsko žito:

  • 500 grama pšenice belije
  • 400 grama kristal šecera
  • 400 grama mlevenih oraha
  • 2 kesice vanilin šecera
  • 1/2 ploda muskatnog orašcica

Pixabay.com

Pšenica

Ko ne voli aromu muskatnog oraščića može slobodno da ga izostavi iz recepta, mada se on vrlo malo i stavlja. Bitno je da se upotrebljava pšenica belija i da imate što bolji orah, dobro ocišćen i bez ljuspica, savetuje portal stvarukusa.mondo.rs.

Priprema:

Pola kilograma pšenice belije prebrati od kamenčića i kukolja, sipati u ekspres lonac i preliti vodom, pa ostaviti da prenoći. Sutradan potopljeno žito isprati u nekoliko voda, da izađe prljavština i potom ga skuvati u ekspres loncu. Kada je pšenica skuvana, pustiti je da se ohladi i dok je još mlaka, procediti je, ali je ne ispirati. To je jedna od tajni, pšenični skrob treba da ostane sa žitom.

unsplash.com

Šećer

Kada ste procedili žito, dok je još toplo, samleti ga u blenderu, multipraktiku ili na mašini za mlevenje mesa. Ne treba da se suviše sitno melje, bolje je da pšenica bude krupnije mlevena, kako bi se osetila punoća ukusa. To je druga tajna najboljeg recepta za slavsko žito.

pexels.com

Orah

Još mlaku i samlevenu pšenicu pomešati sa šećerom i orasima, dodati kesice vanilin šecera i po želji pola muskatnog oraščića koji se fino samelje. Mešanje pšenice, oraha i šećera se vrši rukama. Domaćica rukama i prstima izmeša i izgnječi smesu.

pexels.com

Muskatni orah

To je treća tajna zašto je ovo najbolji recept za slavsko žito. Na kraju se slavsko žito odozgo pospe orasima. Može se ukrasiti tako što ćete napraviti reljef u vidu krsta od celih oraha.

Uživajte u rezultatima i zadivite goste. Prijatno!

 

Komentari (0)