BUNDEVA MED ORASI

ZDRAVO I SLATKO ZA CELU PORODICU: Jednostavna poslastica koju će vaši mališani smazati za tren oka

Jednostavni i prirodni sastoji sačinjavaju najukusnije gurmanluke a mi vam predstavljamo brz jesenji slatkiš od koga vas neće gristi savest

11.11.2021 12:21

ZDRAVO I SLATKO ZA CELU PORODICU: Jednostavna poslastica koju će vaši mališani smazati za tren oka
pexels.com

U najezdi brzih kupovnih poslastica punih veštačkih zaslađivača, konzervanasa, brašna i ne tako zdravih masti, počeli smo da zaboravljamo slatkiše iz doba naših baka koji su obično sadržali minimalan broj sastojaka koji pucaju od zdravlja a pružaju nam maksimalni užitak u jelu.

Za ovaj dezert potrebne su vam ukupno 3 sastojka – bundeva, med i orasi. Idealna je jesenja i zimska poslastica, jer će pored slasti učiniti da vam kuća zamiriše aromom praznika i dati joj onu karakterističnu toplinu koju svi željno očekujemo pred kraj godine.

 

 

A sada, nešto malo o sastojcima

Bundeva

Njeno narandžasto veličanstvo, kraljica jeseni, gospodarica slasti i mirisa. Ova namrinica je jako korisna i praktična za spravljanje i slanih i slatkih jela. Ukoliko želite da se ugrejete posle dugog dana na poslu, spremite sebi ukusni potaž od budeve ili pak pitu bunvaru koja svakome izmami osmeh. Bundeva je poznata još i kao “domaća banana”, sadrži obilje vitamina i minerala, bogata je vlaknima, posebno pektinom, ima malo kalorija i lako se vari.

 

 

Pored manje količine belančevina, ugljenih hidrata i masti, bundeva sadrži karotin, vitamine iz grupe B, folnu kiselina i nijacijn. Bogata je kalijumom, kao i banana, fosforom i gvožđem. Zbog pektina, celuloze i drugih biljnih vlakana, dobra je za varenje al ii dijetalna jer njeno meso sadrži svega 26 kalorija u 100 grama, piše portal wannabemagazine.com.

Manje je poznato da plod bundeve sadrži aminokiselinu koja podstiče izlučivanje serotonina u organizam, hormona koji stvara vedro raspoloženje i osećaj sreće. Zato je mnogo bolje da, umesto tableta, osoba koja je neraspoložena pojede krišku kuvane ili pečene bundeve, savetuju narodni lekari. U svakodnevnoj ishrani, tvrde stručnjaci, sprečava anksioznost i pojavu depresije.

Med

 

 

Ovo tečno zlato se može dovoljno nahvaliti i da biste bili zdravi, med treba da jedete pomalo svaki dan. Med se sastoji od fruktoze, saharoze, glukoze, vode i vitamina, minerala i oligoelemenata, što znači da je savršena hrana, prenosi portal elle.rs. Ova namirnica ima antibakterijska svojstava, bogata je antioksidansima a ima i čudotvornu regenerativnu moć.

Orasi

Ako želite da vam ukućani budu zdravi i čili, neka svaki dan jedu po šaku oraha. U poređenju sa ostalim koštunjavim voćem, smatra se najzdravijim, pre svega zbog velikog sadržaja omega – 3 masnih kiselina, ali i zbog duplo većeg sadržaja antioksidansa. Konzumiranjem 30 do 50 grama oraha dnevno, obezbeđuje se dnevna propisana doza omega – 3 masnih kiselina i znatno smanjuje rizik od srčanih bolesti.

 

 

A sada da se bacimo na pripremu:

Pečenu ili kuvanu bundevu iseckajte, pa oda prelijte medom i pospite krupnije i sitnije iseckanim orasima. Po želji možete preko da dodate i cimet u prahu i tako spremljenu poslasticu poslužite svojim najmilijima. Videćete, nestaće sa tanjira dok kažete “keks”.

 

 

Recite nam u komentarima kako vam se čini naša zdrava poslastica. Pišite nam svoje predloge za lake i zdrave slatkiše.

Komentari (0)