Lice

POČASTITE SEBE SPA RITUALIMA IZ SOPSTVENOG FRIŽIDERA: Prirodni sastojci iz vaše kuhinje za opuštajuće SPA veče kod kuće

U hladnim jesenjim večerima koji nam slede, većina nas će uglavnom izabrati da se ušuška u toplini svog doma. Za sve dame, vetrovitiji period jeseni i zime često ume da ostavi traga na našoj koži i kosi i sve mi tragamo za načinima da im vratimo hidrataciju i zdravi sjaj. Ima li boljeg načina da sebe razmazite i počastite od prirodnih preparata koji vam neće rastužiti novčanik a skoro svi ih imamo na dohvat ruke?

02.11.2021 12:26

POČASTITE SEBE SPA RITUALIMA IZ SOPSTVENOG FRIŽIDERA: Prirodni sastojci iz vaše kuhinje za opuštajuće SPA veče kod kuće
Pixabay.com

Srećna vam predstavlja najkorisnije namirnice za opuštajuće spa veče kod kuće.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je puni blagodeti kako za vašu kosu, tako i za kožu i nokte. Posle skidanja laka za nokte, na suve zanoktice nanesite ovo ulje i dozvolite mu da odradi svoju magiju. Ako ga namažete pak na cele ruke ili stopala, potrudite se da nadjete neke stare čarape ili rukavice i prespavajte u njima. Ujutru će vas dočekati baršunasto meka koža. Italijanska diva Sofija Loren se kune u maslinovo ulje, kao i latino lepotica Dženifer Lopez, koje ga koriste u svojim ritualima lepote. Maslinovo ulje možete nanenti i na suvu kosu, prespavati sa njime na glavi ili uviti kosu u peškir i ostaviti ga da deluje pola sata. Kada nakon toga operete i osušite kosu, zadiviće vas vaš njen sjaj i mekoća.

Kokosovo ulje

Ova namirnica je poslednjih godina doživela ekspanziju u svetu kulinarstva i lepote. Posto je u čvrstom stanju nakon što je izvadite iz frizidera, ostavite je na sobnoj temperaturi oko pet minuta i nakon što se malo otopi možete ga koristiti kao masku za kosu, slično kao i masku od maslonovog ulja koju smo vam prethodno preporučili. U tečnom obliku, ovo ulje se može korititi za skidanje šminke ili kao noćna krema za izuzetno suvu kožu.

Pixabay.com

Maslinovo ulje za elastičnost i hidrataciju kože

 

Med

Med je, pored svojih antibakterijskih svojstava, bogat antioksidansima a ima i čudotvornu regenerativnu moć. Stoga vam mi predlažemo da ga koristite kao prirodni balzam za ispucale usne. Namažite ga na suve usne i ostavite ga da deluje 5 minuta. Nakon toga ga isperite, ili još bolje, poližite sa usana. Garantujemo vam da će vas iznenaditi kako je vaše do malopre suve usne transformisao u plišane, kao stvorene za poljupce.

Smeđi šećer

Ukoliko želite da uklonite suve i izumrle ćejije sa kože, predlažemo vam piling od smeđeg šećera, maslinovog ulja i meda. Pomešajte pola šoljice smeđeg šećera sa dve kašike maslinovog ulja i isto toliko meda, napravite od toga pastu, nanesite na regiju koju želite da tretirate i trljajte nežnije ili grublje, u zavisnosti od toga koliko vam je koža osetljiva. Nakon toga isperite piling i dočekaće vas mekana i nežna koža, koja neće zahtevati dodatnu hidrataciju jer su je med i maslinovo ulje već nahranili. Za ukusni i jestivi piling usana, pledlažemo mešavinu meda i smeđeg šećera.

 Avokado

Avokado je još jedna super-namirnica koja se skoro probila na našem tržištu. Ako volite gvakamole sos i kupujete avokado redovno, sačuvajte jedan za vašu kosu. Zreliji i mekši avokado izdubite, isecite i izgnječite, dodajte mu dve kašike maslinovog ulja i tu pastu nanesite na suvu ili mokru kosu pre šamponiranja, prvo na vrhove a zatim i na celu dužinu kose, izbegavajući kožu glave ako imate problema sa brzim mašćenjem temena. Isperite nakon 20 minuta i nastavite sa redovnim rutinom pranja kose.

Cimet

Cimet je poznat po svojim antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima, ali ma osetljivoj i suvoj koži moze izazvati iritaciju, te se za nju ne preporučuje. Primenjuje se najčešće na masnoj i mešovitoj koži, koja je sklona nepravilnostima i zapušavanj pora. Pre nego što masku nanesete na kožu lica, probajte je na unutrašnjosti ruke i ako ne izazove nikakvu negativnu reakciju, slobodno je nanesite na čelo, nos, obraze i bradu, kako biste otpušili i očistili pore. Masku napravite od jedne četvrtine šoljice belog šećera, jedne kašičice maslinovog ulja, kašičice cimeta i kašičice sveže narendanog korena đumbira, koji će smaniti eventualne upale na koži. Nanesite smesu na spomenute regije, umasirajte je kružnim pokretima, pa isperite toplom vodom koja će raširiti i isptari pore a zatim hladnom vodom koja će is skupiti i učiniti manje primetnim.

Pixabay.com

Cimet i med su vaši odlični saveznici za čistu kožu

 

Jaja

Jaja se mogu koristiti u mnoge svrhe u kozmetici. Blago razmućena belanca naneta na tračicu od samo jednog sloja kuhinjskog ubrusa stavite na nos ili regiju gde imate mitesere, ostavite 10 do 12 minuta da se potpuno osuši, stvrdne i pobeli, pa skinite sa kože. Na taj način ćete ukloniti ovu iritantnu nepravilnost sa vašeg lica.

Razmućena zumanca su sjajna kao maska za suvu ili hemijski tretiranu kosu. U zavisnosti od dužine kose, razmutite nekoliko žumanaca i nanesite na suvu kosu, ostavite ih da odstoje oko pola sata pa isperite isključivo hladnom vodom i nastavite sa standarnom rutinom pranja kose. Vaša draga noviraka koja piše ove redove za vas je istu masku isprobala i daje vam srdačan savet da žumanca ne ispirate toplom vodom kako ne biste kao i ona završili sa kajganom na glavi, koju je kasnije odstranjivala iz kose danima. Kao što kažu, niko se naučen nije rodio.

Ovas

Ovas umiruje osetljivu kožu ali je istovremeno dobar i za masnu kožu. Pomiješajte 2 kašičice ovsa sa jednom kašičicom jogurta i pola kašičice meda. Smesu nežno umasirajte na lice, izbegavajući osetljivo područje oko očiju, ostavite 2 minuta i zatim dobro isperite. Drugu masku ćete napraviti ako usitnite jednu četvrtinu banane u maloj posudi i pomešate sa 2 kašičice ovsa, 1 kašičicom usitnjenih badema ili malo malo sojinog mleka i prstohvatom muskatnog oraščića ili cimeta. Nanesite na lice, izbegavajući osetljivo područje oko očiju, ostavite da deluje 5 do 10 minuta i zatim isperite toplom vodom, prenosi portal cosmopolitan.hr.

Limun

Limun i vitamin C koji u sebi krije su izuzetno dobri za vraćanje sjaja koži i prirodno posvetljivanje kose. Budući da je limuov sok kiselina, nije pogodan za upotrebu na suvoj ili osetljivoj koži. Ali, ukoliko želite da izbegnete agresivno posvetljivanje kose blanšom a želite suptilne svetlije pramenove u kosi, možete probati da je posvetlite mešavinom soka od jednog limuna i hladnim čajem od kamilice, skuvanim sa više kesica, zbog jačine. Ukoliko ovu tečnost nanesete na već svetlu kosu, ostavite da odstoji 15 do 20 minuta i isperete, primetićete suptilne svetlije premenčiće u njoj.

Krastavac

Kolutovi krastavca stavljeni na isušeno područje podočnjaka će ovoj regiji vratiti svežinu i sjaj, a hladam krastavac će pomoći u otklanjanju naduvenosti u ovom području i u posvetljivanju tamnih kolutova oko očiju.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je neprikosnovena kraljica našeg špajza a od sada i naše kozmetičke torbice. Sjajna je kao maska ili piling, prirodno posvetljuje zube. Ako želite blistaviji osmek, napravite pastu od dve kašike sode bikarbone i hladnog čaja od žalfije. Uzmite staru četkicu za zube, umočite je u ovu pastu i njome istrljajte zube, izbegavajuci desni, koje abrazivna soda bikarbona može da nadraži. Isperite usta i nastavite sa uobičajenom rutinom pranja zuba.

Komentari (0)