Slatkiši

BRZE MEKANE KOCKE SA KOKOSOM: Čupavci po tradicionalnom receptu - spremite omiljeni srpski slatkiš

Sigurno ste ih bar jednom do sada jeli!

Slika Autora
byNevena Jakovljević

06.05.2025 08:01

BRZE MEKANE KOCKE SA KOKOSOM: Čupavci po tradicionalnom receptu - spremite omiljeni srpski slatkiš
Shutterstock/DarioZg

Čupavci, poznati i kao kokos kocke, predstavljaju omiljenu poslasticu koja je osvojila srca mnogih ljubitelja slatkiša u Srbiji. Ova poslastica se ističe svojom jedinstvenom kombinacijom ukusa čokolade i kokosa, koja se savršeno slaže i čini je neodoljivom. Čupavci su nezaobilazni deo svakog pripremljenog stola, bilo da se radi o proslavama, rođendanima ili jednostavno uživanju u slatkom užitku.

Njihova popularnost je toliko velika da se često nalaze u svakom domaćinstvu, a recepti za njih se prenose s generacije na generaciju.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 ml ulja
  • 150 ml mleka
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za preliv:

  • 125 g margarina ili maslaca
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 150 g šećera
  • 250 ml mleka
  • još 100 g kokosa za posipanje

Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca. Belanca umutite mikserom, a onda dodajte 150 grama šećera. Kada se formira sneg od belaca onda polako dodajte žumanca i nastavite da mutite. Nastavite da mutite sve dok smesa ne postane ujednačene boje. Potom dodajte 100 mililitara ulja, 150 mililitara mleka i jedan vanilin šećer. Nemojte mutiti već sve sjedinite kašikom. Potom sipajte brašno i jedan prašak za pecivo. Dok dodajete brašno mešajte sve vreme dok se smesa ne sjedini, a brašno ne rastvori kako treba.
Sipajte u pleh koji je obložen papirom za pečenje. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.

U veliku šerpu stavite margarin, šećer, mleko i čokoladu. Istopite na tihoj vatri. Kada provri ostavite još pet minuta da vri.

Ohlađen biskvit isecite na kocke. Preliv treba da bude ohlađen, a onda kocke ubacite u preliv sa svih strana podjednako, a za kraj uvaljajte u kokosovo brašno.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)