Čupavci, poznati i kao kokos kocke, predstavljaju omiljenu poslasticu koja je osvojila srca mnogih ljubitelja slatkiša u Srbiji. Ova poslastica se ističe svojom jedinstvenom kombinacijom ukusa čokolade i kokosa, koja se savršeno slaže i čini je neodoljivom. Čupavci su nezaobilazni deo svakog pripremljenog stola, bilo da se radi o proslavama, rođendanima ili jednostavno uživanju u slatkom užitku.
Njihova popularnost je toliko velika da se često nalaze u svakom domaćinstvu, a recepti za njih se prenose s generacije na generaciju.
Sastojci:
Za biskvit:
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 ml ulja
- 150 ml mleka
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Za preliv:
- 125 g margarina ili maslaca
- 100 g čokolade za kuvanje
- 150 g šećera
- 250 ml mleka
- još 100 g kokosa za posipanje
Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca. Belanca umutite mikserom, a onda dodajte 150 grama šećera. Kada se formira sneg od belaca onda polako dodajte žumanca i nastavite da mutite. Nastavite da mutite sve dok smesa ne postane ujednačene boje. Potom dodajte 100 mililitara ulja, 150 mililitara mleka i jedan vanilin šećer. Nemojte mutiti već sve sjedinite kašikom. Potom sipajte brašno i jedan prašak za pecivo. Dok dodajete brašno mešajte sve vreme dok se smesa ne sjedini, a brašno ne rastvori kako treba.
Sipajte u pleh koji je obložen papirom za pečenje. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.
U veliku šerpu stavite margarin, šećer, mleko i čokoladu. Istopite na tihoj vatri. Kada provri ostavite još pet minuta da vri.
Ohlađen biskvit isecite na kocke. Preliv treba da bude ohlađen, a onda kocke ubacite u preliv sa svih strana podjednako, a za kraj uvaljajte u kokosovo brašno.
Uživajte!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)