Slatkiši

KIFLICE SA VIŠNJAMA SU SAN SNOVA - ovaj recept ćete obožavati! Hrskave spolja, a unutra se tope

Ovaj recept za kroasane će vam promeniti jutra zauvek – probajte i uverite se sami!

Slika Autora
byNevena Jakovljević

21.05.2025 08:01

KIFLICE SA VIŠNJAMA SU SAN SNOVA - ovaj recept ćete obožavati! Hrskave spolja, a unutra se tope
Schutterstock/Aleksandr Semenov

Nema mnogo stvari koje mogu da probude čula kao miris sveže pečenih kroasana koji se širi domom u rano jutro. Ovaj miris donosi sa sobom osećaj topline i udobnosti, podsećajući nas na lepe trenutke provodene sa porodicom ili prijateljima. 

Topli, vazdušasti i savršeno slojeviti, ovi kroasani su prava poslastica. Njihova tekstura je ono što ih čini posebnim.

Sastojci:

  • 800 grama brašna
  • 1 i po kesica suvog kvasca
  • prstohvat soli
  • 2 cela jaja
  • 60 grama šećera
  • 50 ml ulja
  • 300 ml mleka
  • 100 ml vode
  • 250 grama maslaca (za premazivanje između slojeva)
  • 2 žumanca (za premazivanje pred pečenje)
  • pekmez po želji 
  • šećer u prahu 

Priprema:

Aktivacija kvasca je ključni korak u pravljenju peciva, jer predstavlja početak fermentacije. U manjoj posudi, potrebno je spojiti mlako mleko i vodu, pri čemu je idealna temperatura oko 37°C. Nakon toga, dodajte kašičicu šećera, koja podstiče fermentaciju, i ubacite kvasac. Ostavite smesu oko 10 minuta, dok se ne pojavi gusta pena na površini.

Nakon aktivacije kvasca, prelazimo na mešenje testa. U većoj činiji, pomešajte brašno, so, ostatak šećera, jaja i ulje, a zatim dodajte nadošli kvasac. Sve sastojke dobro sjedinite i zamesite u mekano, elastično testo koje se ne lepi za prste. 

Kada je testo zamešeno, pokrijte ga čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu oko sat i po. Tokom ovog vremena, kvasac stvara mehuriće unutar testa, čime se ono duplira i postaje mekano. 

Nakon što je testo naraslo, podelite ga na pet jednakih delova i od svakog oblikujte loptu. Ove loptice ponovo pokrijte i ostavite da odmore još 20 minuta. Ovaj mini odmor omogućava gluten u testu da se opusti, što olakšava dalju obradu. Zatim, uzmite po jednu lopticu, razvaljajte je u manji krug i premažite rastopljenim maslacem.

Složite sve slojeve jedan na drugi, svaki premazan maslacem, a zatim ih ponovo pokrijte kako bi odmorili još 20 minuta. Nakon što je testo odmorilo, vreme je da pređete na finalne korake. Sve zajedno razvucite u veliki krug, pri čemu treba da obratite pažnju na debljinu – što tanje, to bolje. Ipak, važno je da ne dođe do cepanja testa, jer to može uticati na krajnji rezultat. Oštrim nožem ili točkićem za picu, isecite krug na trougliće, kao da pripremate kiflice, što će vam pomoći da dobijete lepe i jednake delove.

Na širi kraj svakog trougla stavite kašičicu pekmeza. Ovaj korak je ključan, jer možete kombinovati ukuse višnje i marelice, ili se odlučiti samo za jedan od ova dva. Bitno je napomenuti da ne preterate s količinom pekmeza, jer prekomerna količina može izazvati razlivanje tokom pečenja, što nikako ne želite.

Kada su trouglovi spremni, pažljivo ih uvijajte od šireg ka tanjem delu, stvarajući onaj karakterističan oblik kroasana. Redjajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, pri čemu ostavite dovoljno prostora između njih, jer će tokom pečenja dodatno narasti. Pre nego što stavite kroasane u rernu, svaki od njih nežno premažite žumancetom. 

Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite kroasane oko 15 minuta, ili dok ne postanu zlatno-žute boje, sa lagano hrskavom koricom. 

Kada su kroasani gotovi i još topli, pre nego što ih poslužite, pospite ih šećerom u prahu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)