Slatkiši

Slatko buđenje uz AMERIČKE PALAČINKE: Sočne, mirisne i neodoljive za sjajan početak dana

Uživanje u pripremi ovih slatkih zalogaja može postati vaš mali jutarnji ritual

Slika Autora
bySrećna Republika

30.09.2025 08:01

Slatko buđenje uz AMERIČKE PALAČINKE: Sočne, mirisne i neodoljive za sjajan početak dana
Shutterstock/Stepanek Photography

Doručak je najvažniji obrok u danu, a ništa ne pruža onaj osećaj topline i zadovoljstva kao šoljica omiljenog napitka i tanjir mekanih, debelih američkih palačinki. Ove palačinke su savršen spoj vazdušastog testa i slatkog namaza, koji će vas razbuditi i napuniti energijom za ceo dan.

Njihova popularnost leži u jednostavnosti pripreme i mogućnosti da ih začinite po želji, bilo da ih prelijete javorovim sirupom, medom, kremom ili džemom. Uživanje u američkim palačinkama može postati vaš mali jutarnji ritual, savršen početak dana za celu porodicu ili prijatelje.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 2/3 šolje ulja
  • Javorov sirup, med, kakao krem, bobičasto voće, džem ili šećer u prahu za serviranje
  • 5 šolja brašna (najbolje tip 400)
  • 2/3 šolje šećera
  • 2 praška za pecivo
  • malo soli
  • 2 šolje mleka
  • Ulje ili puter za podmazivanje tiganja

Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca. U veću posudu pomešajte žumanca, mleko i ulje. Dobro umutite. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i so. Zatim ih polako umešajte i dobro sjedinite.

Posebno čvrsto umutite belance i pažljivo ga umešajte u smesu, na ovaj način ćete dobiti vazdušaste i mekane palačinke.

Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi (najbolje na jačini 2 od 5) i podmažite ga uljem ili puterom.

Sipajte smesu u tiganj većom kutlačom, praveći debele meke palačinke. Pecite dok se na gornjoj strani ne pojave mehurići (ne moraju biti svuda, mogu i po ivicama). Okrenite palačinku i pecite još nekoliko minuta dok ne dobije zlatno-braon boju.

Poslužite palačinke tople, prelivene javorovim sirupom, medom, šećerom u prahu ili uz omiljeni dodatak poput džema ili kakao krema.

Veličina šolje je na vama - veća šolja znači da ćete dobiti više smese i samim tim više palačinki. Takođe, važno je da ringla ne bude na najjačoj vatri, jer se palačinke sporo peku i ostaju mekane iznutra. Višak palačinki može vas dočekati kada ase vratite sa posla ili škole.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)