Slatkiši

RECEPT ZA TRADICIONALNU SRPSKU POSLASTICU KOJA SE TOPI U USTIMA: Salčići - slatkiš koji nema konkurenciju!

Potrebno je vreme, a i trud, ali najlepše stvari je vredno čekati.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

04.05.2025 08:01

RECEPT ZA TRADICIONALNU SRPSKU POSLASTICU KOJA SE TOPI U USTIMA: Salčići - slatkiš koji nema konkurenciju!
Shutterstock/Dejan82

Tradicionalna srpska kuhinja predstavlja bogatstvo raznih jela koja su deo naše kulturne baštine. Nažalost, u današnje vreme, mnoga od ovih jela polako nestaju sa naših trpeza. Moderni trendovi u ishrani često dovode do zaboravljanja starih, dobrih recepata koje su naše bake s ljubavlju pripremale. 

Jedno od jela koje se sve ređe može naći na našim stolovima su salčići, pa zašto ne biste baš danas preokrenuli takav trend i vaše ukućane obradovali ovim slasnim zalogajima?!  

U nastavku pogledajte recept za salčiće.

Sastojci:

  • 800 g mekog brašna T-400
  • 2 kašike šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 4 žumanceta
  • 1 kašika sala
  • 50 ml belog vina
  • 50 ml sveže isceđenog soka od limuna
  • 1 limun – narendana korica
  • 300 ml gazirane vode
  • 400 g samlevenog sala
  • 100 g mekog brašna

Za valjanje salčića:

  • 150 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • džem od kajsija, šljiva (po ukusu)

Priprema:

U pripremi ovog recepta, prvo je potrebno staviti brašno u veću vanglicu, dodajte šećer, vanilin šećer i so, pa sve dobro promešajte. Zatim, sa dodatkom žumanca, kašike sala ili masti, belog vina, soka i korice od limuna, kao i gazirane vode, pripremate testo u kom ćete uživati. U ovoj fazi, važno je umesiti testo kako bi svi sastojci bili sjedineni.


Nakon što ste umesili testo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i oblikujte ga u loptu. Testo treba da odstoji pokriveno kuhinjskom krpom oko 10 minuta. 

U međuvremenu, dok testo odstoji, možete se posvetiti pripremi sala. Na sobnoj temperaturi, samleveno salo treba dobro sjediniti sa brašnom. Ova kombinacija treba da bude dovoljno glatka da može lako da se premaže preko testa. Odmah podelite pripremljeno salo na četiri dela, što će vam olakšati dalju obradu postojećeg testa.

Sledeći korak je oblikovanje testa. Razvijte testo u pravougaoni oblik debljine 1 cm. Na celu koru premazujte jedan deo sala. Kada ste premazali testo, preklopite suprotnu stranu do polovine kore, a zatim prebacite stranu od vas preko nje. Na kraju, savijte levu stranu do polovine testa i prebacite desnu stranu preko nje.

Nakon što ste savili testo, pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite da odmara još 15 minuta. Prvo, važno je ponoviti postupak sa razvijanjem testa, premazivanjem salom i preklapanjem, i to još tri puta. Između svake faze razvijanja, potrebno je ostaviti testo da odstoji 15 minuta. 

Nakon što se testo odmori četvrti put, dolazi trenutak za oblikovanje kore. Testo je potrebno razviti u pravougaoni oblik sa debljinom od 0,5 cm. Tokom ovog koraka, važno je obratiti pažnju na nepravilne ivice koje se mogu javiti prilikom razvijanja. Isecite nepravilnosti i, zanimljivo je, od njih možete napraviti male salčiće. Kada je kora pripremljena, isecite je na komade veličine 6×8 cm, ili prema ukusu.

Na sredinu svakog isečenog dela stavite po kašičicu džema koji najviše volite. Nakon što ste stavili džem, preklopite testo i formirajte salčiće. 

Kada su salčići spremni, ređajte ih u pleh preko pek-papira, ostavljajući dovoljno prostora između njih jer će tokom pečenja značajno narasti. Stavite pleh u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni dok se ne razlistaju, a zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni.

Nakon pečenja, ostavite salčiće da se prohlade. Kada su ohlađeni, uvaljajte ih u mešavinu šećera u prahu i vanilin šećera.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)