Mekike su omiljeno testo na našim prostorima. Ove ukusne, pržene ili pečene pogačice, često se poslužuju na raznim slavljima, okupljanjima i roštiljima. Njihova jednostavna priprema i fenomenalan ukus čine ih neizostavnim delom svake trpeze. Mekike su poznate po svojoj mekoj teksturi i hrskavoj korici, što ih čini savršenim izborom za užinu ili kao dodatak glavnim jelima.
Jedna od zanimljivih karakteristika mekika jeste ta što se mogu pripremati na različite načine. Postoje slane i slatke verzije, a svako ima svoje specifične recepte.
U nastavku pogledajte najbolji recept za mekike.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 40 g svežeg kvasca ili 1 kesica suvog
- 1 kašičica soli
- oko 4 dl mlake vode ili mešavina mleka i vode
- ulje za prženje
Priprema:
Prvo u vanglu sipajte brašno koje ste prethodno pomešali sa 1 kašikom soli. Onda dodajte kvasac, pa vodu, ali uz stalno lupkanje testa varjačom. Umesite testo koje treba da bude mekše nego ono za hleb. Lupati testo varjačom oko 10 minuta sve dok ne počne da se odvaja od zidova posude.
Pokriti testo i ostaviti na toplom. Posle desetak minuta još jednom izlupati testo nekoliko puta i ostaviti ga da stoji dok ne izađe do vrha posude. Zagrejati ulje u manjoj dubljoj šerpi u koju može stati samo jedna mekika.
Mnogo je bolje pržiti mekike u manjem sudu jer ih možete lepo polivati toplim uljem i one će biti šuplje i bez masnoće.
Kada se ulje zagrejalo, potrebno je da smanjite temperaturu i tek onda počnete sa ubacivanjem testa.
Ruke svaki put ovlažiti vodom, zahvatiti testo veličine manje jabuke, i malo ga razvući i spustati u toplo ulje.
Kašikom polivati testo toplim uljem da se naduva i dobije šupljine. Svaku pržite oko četiri minuta sa obe strane.
Uživajte u toplom testu, prijatno!
Komentari (0)