Krompir je u Srbiju stigao tokom 18. veka, najverovatnije posredstvom Habsburške monarhije, pa je prvo počeo da se uzgaja u Vojvodini, a zatim se polako širio i na ostale delove zemlje. U početku je bio retkost i posmatran sa sumnjom, ali je s vremenom postao važan deo ishrane.
Krompir pire, kao oblik pripreme kuvanog i pasiranog krompira s dodatkom mleka, putera ili masti, najverovatnije je ušao u srpsku kuhinju krajem 19. ili početkom 20. veka, kada su se uobičajili jednostavniji, brži i kaloričniji načini pripreme hrane, a krompir postao široko dostupan.
Ne postoji tačan istorijski zapis o datumu kada je pire od krompira prvi put napravljen u Srbiji, ali se zna da je tokom 20. veka postao jedno od najčešćih jela u domaćinstvima, posebno kao prilog uz meso i variva.
Pire krompir je odličan prilog uz skoro svako mesno jelo, posebno uz jela sa sosem poput ćufti. Međutim, često može ispasti grudvast, suv i bezukusan ako se ne pripremi kako treba. Za ukusan i kremast pire ne treba mnogo sastojaka, a tajna je u jednostavnosti.
Srećna Republika vam poklanja recept za najkremastiji pire krompir koji mogu da naprave i početnici, a evo u čemu je tajna.
Sastojci:
- kg belog krompira
- kocka za pileću supu
- 50 g putera
- 100 ml mleka
- 100 ml pavlake za kuvanje (slatke pavlake)
- so i biber po ukusu
Priprema:
Oljuštite krompir, isecite ga na kockice i stavite u šerpu sa hladnom vodom. Dodajte kocku za supu. Kuvajte krompir poklopljen, na srednjoj vatri, oko 20 minuta ili dok ne omekša. Kad je skuvan procedite ga i ostavite kratko sa strane da ispari višak pare.
U manjoj šerpici zagrejte mleko i puter dok se puter potpuno ne otopi. Ovo je važno - nikako ga ne kuvajte već samo malo zagrejte.Sipajte toplu mešavinu u krompir, dodajte pavlaku za kuvanje i počnite da gnječite. Možete koristiti gnječilicu za krompir ili mikser za još kremastiju teksturu.
Dodajte so, biber po ukusu, sve dobro promešajte ili umutite do savršeno glatke i mekane teksture. Poslužite toplo uz omiljeno jelo savršeno ide uz jela sa sosem, ćufte, gulaš, pljeskavice, šnicle čak i uz pečenje. Uživajte!
Komentari (0)