Ćufte u paradajz sosu su jedno od omiljenih jela uz koje su odrasle mnoge generacije u bivšoj Jugoslaviji. Naše mame i bake su ćufte pripremale sa puno ljubavi i služile ih uz pire krompir. U pitanju je domaće, jednostavno jelo koje može svako da napravi. Ćufte se prave od mlevenog mesa koje se potom krčka u paradajz sosu. Mnoge domaćice imaju problem da im se ćufte raspadnu tokom kuvanja. Do ovog problema dolazi kad je meso suviše suvo, zato je najbolje kombinovati juneće i svinjsko meso.
Da bi meso bilo mekano, a da se ne raspadne tokom kuvanja naše bake su koristile još jedan jednostavan trik. U meso su dodavale malo sode bikarborne koja će učiniti da ćufte budu mekane, a ostanu u savršenom obliku i tokom kuvanja.
Srećna republika vam poklanja tradicionačlan bakin recept za ćufte u paradajz sosu.
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa (pola svinjsko, pola juneće)
- 1 jaje
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2 kašike prezli
- 2 kašičice vegete
- so, biber
- 2 kašičice slatke mlevene paprike
- 1 kašika sode bikarbone
- 100 ml tople vode
Sos:
- 500 ml pasiranog soka od paradajza
- 6 dl vode
- 50 ml ulja
- 3 kašike brašna
- so
Priprema:
Crni luk sameljite ili izrendajte pre nego što ga pomešate sa mesom, a beli luk ustinite što više. Dodajte ostale sajatoke u mleveno meso, sve dobro izmešajte da se sastojci sjedine i ostavite meso najmanje pola sata u frižideru da se odmori. Oblikovati ćufte željene veličine koje blago propržite u tiganju sa malo ulja kako bi se uhvatila fina korica.
Sos: U ostatak masnoće u kojoj ste pržili ćufte dodajte pasirani paradajz, izmešati i polako dodajte toplu vodu u koju ste razmutili brašno. Na ovaj način ćete izbeći stvaranje grudvica. Kad dobijete željenu gustinu sosa dodajte začine i ćufte. Kuvajte 40 minuta na blagoj vatri bez mešanja. Samo malo promrdajte šerpu s vremena na vreme kako se ćufte ne bi zalepile za dno. Poslužite uz pire krompir. Prijatno!
Komentari (0)