Jela sa mesom

ĆUFTE U PARADAJZ SOSU PO BAKINOM RECEPTU: Omiljeno jelo bivše Juge koje miriše na detinjstvo!

Otkrivamo vam jednostavan trik kako da meso bude mekano, a da se ne raspadne tokom pripreme.

20.01.2025 08:02

ĆUFTE U PARADAJZ SOSU PO BAKINOM RECEPTU: Omiljeno jelo bivše Juge koje miriše na detinjstvo!
Shutterstock

Ćufte u paradajz sosu su jedno od omiljenih jela uz koje su odrasle mnoge generacije u bivšoj Jugoslaviji. Naše mame i bake su ćufte pripremale sa puno ljubavi i služile ih uz pire krompir. U pitanju je domaće, jednostavno jelo koje može svako da napravi. Ćufte se prave od mlevenog mesa koje se potom krčka u paradajz sosu. Mnoge domaćice imaju problem da im se ćufte raspadnu tokom kuvanja. Do ovog problema dolazi kad je meso suviše suvo, zato je najbolje kombinovati juneće i svinjsko meso.

Da bi meso bilo mekano, a da se ne raspadne tokom kuvanja naše bake su koristile još jedan jednostavan trik. U meso su dodavale malo sode bikarborne koja će učiniti da ćufte budu mekane, a ostanu u savršenom obliku i tokom kuvanja.

Srećna republika vam poklanja tradicionačlan bakin recept za ćufte u paradajz sosu.

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa (pola svinjsko, pola juneće)
  • 1 jaje
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka 
  • 2 kašike prezli
  • 2 kašičice vegete
  • so, biber
  • 2 kašičice slatke mlevene paprike
  • 1 kašika sode bikarbone
  • 100 ml tople vode

Sos:

  • 500 ml pasiranog soka od paradajza
  • 6 dl vode
  • 50 ml ulja
  • 3 kašike brašna
  • so

Priprema:

Crni luk sameljite ili izrendajte pre nego što ga pomešate sa mesom, a beli luk ustinite što više. Dodajte ostale sajatoke u mleveno meso, sve dobro izmešajte da se sastojci sjedine i ostavite meso najmanje pola sata u frižideru da se odmori. Oblikovati ćufte željene veličine koje blago propržite u tiganju sa malo ulja kako bi se uhvatila fina korica. 

Sos: U ostatak masnoće u kojoj ste pržili ćufte dodajte pasirani paradajz, izmešati i polako dodajte toplu vodu u koju ste razmutili brašno. Na ovaj način ćete izbeći stvaranje grudvica. Kad dobijete željenu gustinu sosa dodajte začine i ćufte. Kuvajte 40 minuta na blagoj vatri bez mešanja. Samo malo promrdajte šerpu s vremena na vreme kako se ćufte ne bi zalepile za dno. Poslužite uz pire krompir. Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)