Jela sa mesom

NEDELJNI RUČAK KOJI NE ŽELITE DA PROPUSTITE: Ćufte u kari sosu probudiće sva vaša čula (FOTO)

Jednostavno, a slasno.

15.10.2023 08:01

NEDELJNI RUČAK KOJI NE ŽELITE DA PROPUSTITE: Ćufte u kari sosu probudiće sva vaša čula (FOTO)
shutterstock.com

Nedeljni ručak idealno je vreme za okupljanje cele porodice oko trpeze i uživanje u zajedničkom obroku. Tada je svako jelo slasno ali postoje ona koja svi vole i mladi i stari. U pitanju su ćufte. One se tradicionalno pripremaju u paradajz sosu, međutim, postoje i drugi načini.

Srećna republika donosi vam recept za ćufte u kari sosu koji će vas oduševiti već na prvi zalogaj.

Sastojci:

 

  • 500 g mlevene junetine ili piletine
  • 2 čena belog luka
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 kašičica rendanog đumbira
  • 1 jaje
  • 5 kašika hlebnih mrvica
  • po ukusu so i biber
  • po potrebi ulje

Sos:

  • 40 g maslaca
  • 2 kašike glatkog brašna
  • 400 ml mleka
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • malo soli
  • 1/2 kašičice karija
     

Priprema:

Crni luk očistiti i sitno iseckati, beli luk ispasirati. U posudi sjediniti mleveno meso, đumbir, crni i beli luk, hlebne mrvice i jaje. Dodati začine po ukusu i sve ručno izmešati da bi se dobila ujednačena smesa. Od nje nauljenim rukama oblikovati manje ćufte. Pržiti ih na vrelom ulju da porumene sa svih strana. Potom ih izvaditi i ostaviti na toplom mestu dok pripremite sos. 

U šerpi rastopiti maslac pa dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko neprestano mešajući žicom za mućenje dok se ne zgusne. Sipati pavlaku za kuvanje, dodati kari i malo soli po ukusu, te nastaviti sa kuvanjem dok se ne dobije redji sos. U pripremljeni sos ubaciti pržene ćuftice, sniziti temperaturu pa sve zajedno kuvati oko 5 minuta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)