Nedeljni ručak idealno je vreme za okupljanje cele porodice oko trpeze i uživanje u zajedničkom obroku. Tada je svako jelo slasno ali postoje ona koja svi vole i mladi i stari. U pitanju su ćufte. One se tradicionalno pripremaju u paradajz sosu, međutim, postoje i drugi načini.
Srećna republika donosi vam recept za ćufte u kari sosu koji će vas oduševiti već na prvi zalogaj.
Sastojci:
- 500 g mlevene junetine ili piletine
- 2 čena belog luka
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 kašičica rendanog đumbira
- 1 jaje
- 5 kašika hlebnih mrvica
- po ukusu so i biber
- po potrebi ulje
Sos:
- 40 g maslaca
- 2 kašike glatkog brašna
- 400 ml mleka
- 200 ml pavlake za kuvanje
- malo soli
- 1/2 kašičice karija
Priprema:
Crni luk očistiti i sitno iseckati, beli luk ispasirati. U posudi sjediniti mleveno meso, đumbir, crni i beli luk, hlebne mrvice i jaje. Dodati začine po ukusu i sve ručno izmešati da bi se dobila ujednačena smesa. Od nje nauljenim rukama oblikovati manje ćufte. Pržiti ih na vrelom ulju da porumene sa svih strana. Potom ih izvaditi i ostaviti na toplom mestu dok pripremite sos.
U šerpi rastopiti maslac pa dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko neprestano mešajući žicom za mućenje dok se ne zgusne. Sipati pavlaku za kuvanje, dodati kari i malo soli po ukusu, te nastaviti sa kuvanjem dok se ne dobije redji sos. U pripremljeni sos ubaciti pržene ćuftice, sniziti temperaturu pa sve zajedno kuvati oko 5 minuta.
Komentari (0)