Tetka Saveta

OVA KUVANA JELA OBOŽAVAMO, A NISMO NI ZNALI KOLIKO KALORIJA IMAJU: Punjene paprike i grašak su često na trpezi, izračunali smo da li goje!

Srećna Republika otkriva vam da li treba da osećate grižu savesti kada ova jela imate za ručak.

13.10.2023 14:00

OVA KUVANA JELA OBOŽAVAMO, A NISMO NI ZNALI KOLIKO KALORIJA IMAJU: Punjene paprike i grašak su često na trpezi, izračunali smo da li goje!
shutterstock.com

Tradicionalna jela poput punjenih paprika i graška često su na našim trpezama a da se malo ko od nas zapitao koliko imaju kalorija. Paprika je povrće bogato hranjivim sastojcima. Ima obilje vitamina C, K1, kalijuma i folata. Ovo povrće je i prilično rasprostranjeno, dobro uspeva pa je često dostupno tokom cele godine, a paprike se mogu pronaći različitih oblika kao i boja. Mogu se konzumirati na različite načine, od svežih do pečenih i punjenih, ali mnogima su omiljene upravo punjene paprike. One su kompletan, sadržajan obrok koji ima umerenu kalorijsku vrednost. U porciji od 100 g punjenih paprika ima oko 140 kalorija. 

Punjene paprike koje se pripremaju sa kvalitetnim mesom i uz minimalnu količinu zdravih masti predstavljaju zdrav obrok. Porcija ima umerenu kalorijsku vrednost, zbog čega konzumiranje ovog jela u normalnim količinama neće značajno poremetiti vašu kilažu. Punjene paprike sadrže proteine, ugljene hidrate i masti u gotovo identičnoj razmeri. Porcija od 100 g punjenih paprika sadrži 7,91 g proteina. Proteini u najvećoj meri potiču od mlevenog mesa. 

Shutterstock

Punjene parrike su omiljeni ručak mnogih

Punjene paprike se najčešće prave od mlevenog goveđeg mesa koje važi za jedan od najboljih izvora kompletnih proteina. Sadrži sve esencijalne amino-kiseline neophodne organizmu za obavljanje svakodnevnih funkcija. Punjene paprike imaju 8,39 g ugljenih hidrata u količini od 100 g. U pitanju su ugljeni hidrati iz povrća, kao što su paprika, seckani paradajz, crni luk, a tu su i oni iz pirinča. 

Iako u proseku porcija od 100 g punjenih paprika sadrži 8,05 g masti, dobra vest je da prilikom pripreme punjenih paprika možete da birate količinu i vrstu masti i ulja koje ćete koristiti. Preporuka je da se umesto rafinisanih biljnih ulja, koristi maslinovo ulje. 

Shutterstock

Grašak je veoma hranljiv, a niskokaloričan

Grašak je takođe čest na meniju naše tradicionalne trpeze. Ovo je mahunarka iz iste porodice povrtarskih biljaka kao i pasulj, sočivo i kikiriki. Prednost je što može da se čuva i u zamrznutom stanju, a nutritivne vrednosti sirovog i zamrznurog graška gotovo su identične, razlika je veoma mala u korist svežeg. On je vekovima bio sastavni deo ljudske ishrane i jedna je od najomiljenijih namirnica na svetu.

U 100 grama graška ima 84 kalorije, a ovo povrće se tako svrstava u niskokaloričnu namirnicu. On je odličan biljni izvor proteina. U 100 grama graška ima 5,42 g proteina. Grašak sadrži zavidne količine magnezijuma, vitamina K i C, kao i vitamina B kompleksa. Ovo povrće predstavlja odličan izbor kada su u pitanju ugljeni hidrati.  U 100 grama graška ukupno ima 14,45 g ugljenih hidrata. Ukupan udeo masti u 100 g graška iznosi 0,40 grama. On takođe ne povećava holesterol u krvi i ne sadrži trans masti. Na količinu od 100 grama graška, dolazi 5,7 grama vlakana, pa i u njemu možete često uživati, bez trunke griže savesti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)