Paprikaš je od davnina bio jelo koje su spremale naše mame i bake i ono je oko stola okupljalo čitavu porodicu. Širom regiona priprema se na različite načine ali mu je osnova ostala ista. Kombinacija krompira, mesa i povrća. Ako ste paprikaš pripremali na uobičajen način evo zanimljivog recepta koji svoje korene pronalazi na krajnjem Jugu Srbije i gde ga vekovima domaćice pripremaju na poseban, a jednostavan način.
Sastojci:
- 500 g krompira
- 300 g graška
- jedan paradajz
- glavica crnog luka
- jedna crvena paprika
- 2 čena belog luka
- so, vegeta, biber, aleva paprika
- 250 g sudžuka ili salame
- ulje
- 400 ml vode
Priprema:
U jednu šerpu prodinstati crni i beli luk na ulju koje prekriva površinu posude. Dodati sitno iseckani paradajz i jednu crvenu papriku, a odmah zatim i grašak. Dinstati oko desetak minuta pa dodati i krompir iseckan na kockice i sudžuk ili salamu. Kada se sve to lepo promeša u jelo dodati pola ravne kašike aleve paprike, so, vegetu i biber i zaliti sa vodom pa ostaviti da se krčka na srednjoj vatri. Dodavati vodu po potrebi dok jelo ne bude gotovo.
Komentari (0)