Jela sa mesom

JUŽNJAČKI SPECIJALITET KOJEM NEĆETE ODOLETI: Ovakav paprikaš još niste jeli (FOTO)

Domaći recept za jelo na kojem su odrastale generacije.

09.08.2023 08:00

JUŽNJAČKI SPECIJALITET KOJEM NEĆETE ODOLETI: Ovakav paprikaš još niste jeli (FOTO)
Srećna republika

Paprikaš je od davnina bio jelo koje su spremale naše mame i bake i ono je oko stola okupljalo čitavu porodicu. Širom regiona priprema se na različite načine ali mu je osnova ostala ista. Kombinacija krompira, mesa i povrća. Ako ste paprikaš pripremali na uobičajen način evo zanimljivog recepta koji svoje korene pronalazi na krajnjem Jugu Srbije i gde ga vekovima domaćice pripremaju na poseban, a jednostavan način.

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 300 g graška
  • jedan paradajz
  • glavica crnog luka
  • jedna crvena paprika
  • 2 čena belog luka
  • so, vegeta, biber, aleva paprika
  • 250 g sudžuka ili salame
  • ulje
  • 400 ml vode

Priprema:

U jednu šerpu prodinstati crni i beli luk na ulju koje prekriva površinu posude. Dodati sitno iseckani paradajz i jednu crvenu papriku, a odmah zatim i grašak. Dinstati oko desetak minuta pa dodati i krompir iseckan na kockice i sudžuk ili salamu. Kada se sve to lepo promeša u jelo dodati pola ravne kašike aleve paprike, so, vegetu i biber i zaliti sa vodom pa ostaviti da se krčka na srednjoj vatri. Dodavati vodu po potrebi dok jelo ne bude gotovo.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)