Jela sa mesom

NAJBRŽI RECEPT ZA LAZANJE: Nikad lakše, a ukusnije - ovaj ručak sigurno će oduševiti vaše ukućane!

Priprema je veoma slična kao i ona za špagete, a poenta je u preciznom slojevitom slaganju testenine.

Slika Autora
byAna Đelić

10.05.2025 08:01

NAJBRŽI RECEPT ZA LAZANJE: Nikad lakše, a ukusnije - ovaj ručak sigurno će oduševiti vaše ukućane!
Shutterstock/from my point of view

Ako tražite brz, jednostavan i ukusan obrok koji će se dopasti celoj porodici, ova zapečena testenina, popularno nazvana lazanja, je pravi izbor. Sočno mleveno meso, mirisni začini i istopljeni sir čine savršenu kombinaciju. Idealno je za ručak, večeru, pa čak i za podgrevanje narednog dana.

Sastojci:

  • 300 g testenine 
  • 500 g mlevenog mesa
  • glavica crnog luka
  • 2-3 kašike koncentrata paradajza 
  • Suvi origano ili bosiljak (po ukusu)
  • 4-5 listića topljivog sira (npr. tost sir)
  • Tvrdi sir za posipanje (npr. kačkavalj, parmezan, trapist - po želji)
  • So i biber po ukusu
  • Malo ulja za prženje i blago podmazivanje posude

Način pripreme:

Stavite testeninu da se kuva u vrelu, posoljenu vodu prema uputstvu sa pakovanja. Kada je skuvana, procedite je i ostavite sa strane.

Dok se testenina kuva, na malo ulja propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast.  Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije lepu boju i ne ispari višak tečnosti. Pred kraj dodajte koncentrat paradajza po želji i začinite suvim origanom ili bosiljkom. Po potrebi posolite i pobiberite.

U vatrostalnu posudu ili sličan pleh prvo stavite red testenine, tek toliko da prekrije dno. Zatim dodajte sloj mlevenog mesa. Preko mesa poređajte sir u listićima i po želji izrendajte još tvrdog sira. Ponovo stavite red testenine i narendajte još sira preko. Blago pouljite odozgo, tek toliko da jelo ne bude presuvo ili da se ne zalepi, ovo možete preskočiti ako je meso bilo dovoljno masno.

Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta, dok se sir ne istopi i blago porumeni.
Poslužite odmah dok je toplo. Ako želite da jelo bude još kremastije, možete dodati više sira u listićima, posebno na sam vrh pre pečenja. 

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)