Jela sa mesom

ROLOVANA SVINJETINA SA KREM SIROM I KAČKAVALJEM: Recept za porodična okupljanja koji će vas oduševiti

Otkrijte tajnu savršenog mesa koje će vas osvojiti na prvi zalogaj!

Slika Autora
byNevena Jakovljević

30.04.2025 08:01

ROLOVANA SVINJETINA SA KREM SIROM I KAČKAVALJEM: Recept za porodična okupljanja koji će vas oduševiti
Schutterstock/AS Foodstudio

Jedan od najlepših načina za pripremu svinjetine jeste recept koji nudi bogatstvo ukusa i jednostavnost pripreme. Rolovana svinjetina je jelo koje može da vas osvoji na prvi zalogaj, a priprema ovog specijaliteta je prava umetnost. 

Jedna od najzanimljivijih karakteristika rolovane svinjetine jeste savršen balans između sočnosti mesa i kremastih sastojaka. Svinjetina, kao osnovni sastojak, pruža bogatu osnovu, dok sir dodaje kremastu notu. 

U nastavku pogledajte recept.

Sastojci:

  • 3 svinjska fileta
  • 2 kašike krem sira
  • oko 70 grama kačkavalja
  • suvi vrat ili drugo meso po izboru – 70 g

Priprema:

Prvi korak u pripremi rolovane svinjetine zahteva pažljivu obradu mesa, konkretno svinjskog fileta. Prvo izlupajte meso. Kada se meso dovoljno istanji, poređajte ga jedan pored drugog na radnoj površini. Posolite svaki file prema svom ukusu. U ovom trenutku, možete dodati i druge začine, poput aleve paprike ili majčine dušice, koji će doprinijeti bogatstvu ukusa.


Nakon pripreme mesa, sledeći korak je premazivanje svinjskog fileta krem sirom. Važno je ravnomerno naneti krem sir na celu površinu mesa, vodeći računa da ne ostavite prazne delove. Ovaj sloj će pomoći da se ostali sastojci bolje upiju u meso.

Nakon što je krem sir nanet, vreme je za dodavanje kačkavalja. Isecite kačkavalj na tanke slojeve i ravnomerno ga rasporedite po površini mesa. 

Da bi se obogatio ukus, na vrh kačkavalja dodajte suvi vrat ili drugo meso po izboru.  Ako nemate suvi vrat, alternativno možete koristiti i druge sušene mesne proizvode, kao što su pršuta ili dimljena slanina.

Vreme je da urolate meso. Počnite od jednog kraja i pažljivo uvijajte, pazeći da svi sastojci ostanu unutar mesa. Kada je spremno, obavezite je čvrsto sa papirom za pečenje, što će omogućiti ravnomerno pečenje i zadržavanje sočnosti. 

Naime, kada rolovanu svinjetinu stavite u zamrzivač na otprilike 15 minuta, omogućavate da se svi sastojci bolje povežu. 

Nakon što se rolovano meso ohladi, sledeći korak je prženje u tiganju. Prebacite ohlađeno meso u prethodno ugrejan tiganj sa malo ulja. Pržite ga kratko sa svake strane, sve dok ne dobije prelepu zlatnu boju. 


Nakon prženja, rolovano meso treba prebaciti u papir za pečenje i staviti u prethodno zagrejanu rernu. Pecite ga na srednje jakoj temperaturi, oko 180 stepeni, još oko 30 minuta. Ovaj postupak osigurava da se meso ravnomerno peče. Na kraju, kada je vreme pečenja isteklo, otkrijte papir i ostavite meso još 10 minuta u rerni. 

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)