Jela sa mesom

DIMLJENA SVINJSKA BUTKICA JELO BEZ PREMCA: Savršen izbor za uskršnji ručak, a sprema se očas posla!

Praznična trpeza biće kompletna sa ovim jelom, a neće vam trebati ni puno vremena za pripremu.

Slika Autora
byAna Đelić

20.04.2025 08:01

DIMLJENA SVINJSKA BUTKICA JELO BEZ PREMCA: Savršen izbor za uskršnji ručak, a sprema se očas posla!
Shutterstock/FoodAndPhoto

Ako tražite jelo koje će ostaviti utisak na vaš praznični sto, dimljena svinjska butkica sa povrćem je idealan izbor za Uskrs. Kombinacija bogatog, dimljenog mesa i sezonskog povrća, začinjena mirisnim biljem, stvara rustično i svečano jelo koje okuplja porodicu oko stola i vraća nas toplini tradicionalne kuhinje. Priprema je jednostavna, ali rezultat je izuzetno ukusan, sočna butkica, mekano povrće i domaći šmek koji osvajaju na prvi zalogaj.

Sastojci:

  • 1,450 kg dimljene svinjske butkice
     
  • 2-3 običnog luka
     
  • 4-5 šargarepa
     
  • srednji koren celera
     
  • 5-6 krompira
     
  • pola glavice kupusa
     
  • 2-3 lista lovora
     
  • peršun
     
  • majčina dušica
     
  • mleveni crni biber

Priprema:

Dobro opranu dimljenu butkicu staviti u šerpu, naliti vodom i kuvati na tihoj vatri oko sat i 45 minuta. Nakon toga, u istu vodu dodati seckani luk, šargarepu, celer i krompir. Ubaciti lovor, peršun i majčinu dušicu radi arome. Kuvati još 45 minuta, dok povrće ne omekša.

Procediti meso i povrće, a u tu vodu staviti na komade isečen kupus. Kuvati još oko 20 minuta od trenutka kada voda ponovo provri. Meso odvojiti od kosti i na dasci ga blago usitniti.

U posudu za serviranje prvo staviti oceđeni kupus, posuti sveže mlevenim biberom, zatim rasporediti kuvano povrće i preko toga složiti komade mesa. Sve preliti vodom u kojoj su se kuvali i meso i povrće i kupus.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)