Tvrdo kuvano jaje predstavlja jedno od najjednostavnijih jela. Sve što vam je potrebno su voda, jaje i nekoliko minuta kuvanja, i eto - užina ili doručak su tu. A onda sledi šok - presečete jaje i vidite žumance sa sumnjivom i gadnom zelenkastom ivicom.
Normalno, uslediće gomila pitanja: Da li je jaje pokvareno? Da li je opasno? Da li ću se razboleti? Smem li da ga dam psu?
Uzrok pojave neželjene boje
Pre svega, ne radi se o nekoj kuhinjskoj zaveri ili znaku da su vaša jaja radioaktivna. Zelenkasti (ili sivozeleni) prsten oko žumanca nastaje kao rezultat hemijske reakcije između dva potpuno normalna sastojka koja se već nalaze u jajetu - gvožđa iz žumanca i vodonika iz belanca.
Kada se jaje kuva predugo ili na previsokoj temperaturi, ova dva sastojka se spajaju i formiraju sulfid gvožđa, koji ima karakterističnu zelenkastu nijansu.

Shutterstock
Ovo je suštinski problem hemije, a ne doživljaj lošeg kvaliteta jaja. Dakle, taj zeleni prsten je klasičan primer kuhinjske hemije, ali se lako može sprečiti uz malo znanja.
Kako da izbegnete "zeleno iznenađenje"?
1. Ne kuvajte jaja predugo. Idealno vreme za tvrdo kuvana jaja je između 9 i 12 minuta. Ako počnete sa 15 minuta, već ste na putu ka zelenim ivicama.
2. Odmah ih ohladite nakon kuvanja. Dajte jajima ledenu kupku - ovo će sprečiti dalju termičku obradu iznutra.
3. Počnite sa hladnom vodom. Nemojte odmah da stavljate jaja u ključalu vodu. Pustite ih da se polako zagrevaju sa vodom - ovako ćete imati bolju kontrolu nad temperaturom i vremenom.
Da li smemo da jedemo ovakva jaja?
Na kraju, ključno pitanje. Zelena ivica može da bude estetska katastrofa, ali, u stvari, nije opasna. Iako žumance izgleda kao da se sprema za Noć veštica, potpuno je sigurno za jelo, prenosi Citymagazine.
Komentari (0)