Rotkvice često preskačemo, a to je velika graška jer ovo povrće je apoteka u malom - one jačaju imunitet, pomažu u regulisanju pritiska i šećera u krvi. Međutim, kao i kod većine namirnica, i ovde postoji nekoliko grupa ljudi kojima se ne preporučuje konzumiranje rotkvica.
Koliko su rotkvice zdrave, najbolje pokazuje lista sastojaka koji se nalaze u porciji od 80 grama:
- 0,6 g proteina
- 0,2 g masti
- 1,5 g ugljenih hidrata
- 1,0 g vlakana
- 192 mg kalijuma
- 30 mcg folata
- 14 mg vitamina C
Zbog vitamina C rotkvice zajedno sa drugim fitonutrijentima jačaju imunitet.
Takođe, imaju i antigljivična svojstva - sadrže prirodni antifugalni spoj (RsAFP2), koji može da bude efikasan protiv kandide, koja izaziva vaginalne, gljivične infekcije i kandidijazu.

Perfect Wave/Shutterstock
Dobre su za rad jetre - rotkvice podstiču proizvodnju probavnih sokova, a posebno protok žuči. Žuč proizvodi jetra i koristi je sistem za varenje i upravljanje mastima, kao i za uklanjanje toksina i otpadnih produkata iz jetre.
Ko ne sme da jede rotkvice
Ako imate problem sa štitastom žlezdom, treba da smanjite unos rotkvica jer to može ometati apsorpciju joda, koji je potreban za proizvodnju hormona štitaste žlezde.
Ako patite od kamena u žuči - konzumiranje rotkvica, naročito crnih, može da podstakne protok žuči, pa se posavetujte sa svojim lekarom pre nego što povećate unos, prenosi Webmd.
Rotkvice ne bi trebalo da jedu ljudi koji imaju bolestan sistem organa za varenje, bubrege ili boluju od gihta. Takođe, trudnice bi trebalo da izbegavaju rotkvice jer sadrže masti koje povećavaju tonus materice, navodi ruska nutricionistkinja Ana Drobiševa.
Komentari (0)