Odrasli

ZABORAVITE NA SRAMOTU, EVO ŠTA GASOVI OTKRIVAJU O VAŠEM ZDRAVLJU I DA LI JE SMRAD DOBAR ZNAK: Kada zaista treba da se zabrinete?

Gasovi su tabu tema, ali su i sjajan pokazatelj kako nam funkcioniše metabolizam.

06.04.2025 06:01

ZABORAVITE NA SRAMOTU, EVO ŠTA GASOVI OTKRIVAJU O VAŠEM ZDRAVLJU I DA LI JE SMRAD DOBAR ZNAK: Kada zaista treba da se zabrinete?
shutterstock.com/namtipStudio

Većinu ljudi je sramota da uopšte govori o gasovima, međutim, koliko god da su oni neprijatni, oni su potpuno normalna i zdrava telesna funkcija. Ovi prirodni procesi ukazuju na to da je vaš digestivni sistem aktivan, jer se hrana koju jedete razgrađuje brzo i efikasno.

U suštini, oslobađanje gasova je dobar znak da se u vašem telu odvijaju složeni biološki procesi.

Vaš digestivni trakt je dom raznovrsnoj zajednici mikroorganizama, poznatoj kao crevni mikrobiom. Ova zajednica obuhvata bakterije, gljivice, viruse i druge mikrobe, a igra ključnu ulogu u varenju, imunološkom sistemu i opštem zdravlju.

Mikroorganizmi u crevima razlažu velike molekule iz hrane (kao što su šećeri, masti, proteini i vlakna) u manje, što rezultira stvaranjem masnih kiselina i gasova. Dok većina gasova koji se proizvode u crevima nema miris, neki su prilično neprijatni zbog prisustva vodonik-sulfida, koji miriše na pokvarena jaja.

Šta utiče na miris gasova?

Ako primetite da su vaši gasovi posebno smrdljivi, to može da bude rezultat vaše ishrane.

Shutterstock

Miris gasova je jedinstven za svakog čoveka

 

Doktorka Maksimilijen Alart sa Univerziteta u Tubingenu, napominje da postoji direktna povezanost između hrane koju jedete, količine gasova u stomaku i mirisa tih gasova. Na primer, vodonik-sulfid, koji je najsmrdljiviji gas, može da se stvori samo ako vaša hrana sadrži sumpor. Životinjski proteini, kao što su jaja i crveno meso, obično su bogatiji sumporom, što može dovesti do neprijatnog mirisa.

Važnost raznovrsne ishrane

Dr Alart podseća da nema potrebe da potpuno eliminišete proteine iz svoje ishrane, jer su oni neophodni za telo. Ključ je u umerenosti; prekomerna konzumacija može dovesti do stvaranja smrdljivih molekula u crevima. Kiselinski molekuli, poput acetata, propionata i butirata, takođe mogu da doprinesu mirisu. Ove masne kiseline se proizvode kada crevne bakterije razlažu vlaknaste namirnice kao što su integralne žitarice, voće, povrće i mahunarke.

Jedinstvenost vašeg mikrobioma

Jedna od zanimljivih činjenica je da svaka osoba ima jedinstveni miris gasova, što se može pripisati individualnom mikrobiomu. Kao što je mikrobiom svake osobe jedinstven, tako je i miris gasova koje proizvodi.

Iako smrdljivi gasovi nisu prijatni, oni su važan znak da vaši mikrobi rade kako treba. Dr Alart napominje da raznovrsna ishrana može da pomogne u održavanju zdrave mikrobiotike, dok fizička aktivnost doprinosi pravilnom funkcionisanju digestivnog sistema, uključujući kretanje gasova, prenosi "San" (The Sun).

BONUS VIDEO:

Komentari (0)