Odrasli

BACATE JE KAO SMEĆE, a ne znate kako ljuska jaja obnavlja organizam: Smesa spremljena po ovom receptu krcata je gvožđem i pomaže kod još jednog važnog problema

Ovo sigurno niste znali - ljudska jaja se koristi za pravljenje domaćih smesa koje pomažu i ublažavaju neke zdravstvene probleme.

16.04.2025 08:31

BACATE JE KAO SMEĆE, a ne znate kako ljuska jaja obnavlja organizam: Smesa spremljena po ovom receptu krcata je gvožđem i pomaže kod još jednog važnog problema
Shutterstock/ARazakD

Kalcijum je mineral od esencijalne važnosti za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Njegove brojne funkcije uključuju stvaranje koštane mase, što je ključno za prevenciju osteoporoze, kao i normalizaciju rada živaca i mišića. Pored toga, kalcijum reguliše otkucaje srca, omogućava zgrušavanje krvi i pozitivno utiče na kvalitet sna. Ove funkcije čine kalcijum jednim od najvažnijih minerala koji igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja.

Nažalost, postoji niz faktora koji mogu dovesti do smanjenja nivoa kalcijuma u organizmu. Prekomerno sedenje, konzumacija kafe, alkohola, kao i gaziranih pića, mogu značajno uticati na gubitak ovog minerala. 

Jedan od najzanimljivijih izvora kalcijuma je ljuska jajeta, koja sadrži čak 90 odsto ovog minerala. Ovaj prirodni izvor kalcijuma je veoma efikasan, jer se kalcijum iz ljuske lako apsorbuje u organizmu. Hemijski sastav ljuske jajeta je gotovo identičan ljudskim kostima i zubima, što omogućava telu da ga iskoristi na optimalan način.

Zbog toga, ljuska jajeta može biti sjajan dodatak ishrani, posebno za one koji su u riziku od nedostatka kalcijuma.

U svojoj strukturi, ljuska sadrži gvožđe, bakar, mangan, cink, fluor, fosfor, krom i molibden. Stručnjaci se slažu da je mlevena ljuska jajeta prirodna i veoma delotvorna dopuna kalcijuma. Preporučena dnevna doza varira od 1,5 do 3 grama, zavisno od godina, što ukazuje na njenu prilagodljivost različitim potrebama organizma.

shutterstock.com

Ljuska sadrži gvožđe, bakar, mangan, cink, fluor, fosfor, krom i molibden

Postoji više načina za pripremu ljuske jajeta kako bi se iskoristile njene zdravstvene prednosti. Jedna od popularnih metoda uključuje pranje, sušenje i drobljenje ljuski od osam jaja, koje se zatim preliju sokom od dva limuna. Ova smesa se ostavlja u frižideru nekoliko dana, a nakon što se ljuske otope, tečnost se procedi i kombinuje s litrom rakije i kilogramom meda. Ova mešavina se ostavlja da odstoji sedam dana, a preporučuje se konzumacija jedne kašike, dva do četiri puta dnevno nakon jela.

Za one koji pate od gastritisa ili čira, postoji recept koji uključuje kašiku mlevenih ljuski jaja, koja se kombinuje sa kašikom šećera i kašikom mlevenog muškatnog oraščića. Ova mešavina se uzima tri puta dnevno po jednu kašiku tokom 20 dana. Takođe, može se pripremiti napitak od mlevenih ljuski jaja, limunovog soka i toplog mleka, koji se koristi ujutro na prazan stomak i pred spavanje.

Još jedan korisni recept uključuje ljuske od četiri ili pet jaja, koje se dobro operu, zdrobe i stave u tri litre vode. Ova voda se čuva u frižideru do sedam dana i koristi kao voda za piće. Preporučuje se konzumacija dve do tri čaše ove vode dnevno, uz dodatak limunovog soka, što može pomoći u jačanju organizma.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)