Odrasli

NAGAZNA MINA - ČAJ NIKAKO NE SMETE DA PIJETE UZ OVE NAMIRNICE! Nutricionisti upozoravaju: Rizikuje se ozbiljan zdravstveni problem, a mnogi prave grešku!

Stručnjak za ishranu, Debora Grejson, tvrdi da omiljeni napitak, ukoliko se ne konzumira kako bi trebalo, može da dovede do anemije, odnosno ozbiljnog gubitka gvožđa.

12.04.2025 06:50

NAGAZNA MINA - ČAJ NIKAKO NE SMETE DA PIJETE UZ OVE NAMIRNICE! Nutricionisti upozoravaju: Rizikuje se ozbiljan zdravstveni problem, a mnogi prave grešku!
Shutterstock/ Ali Efe Yilmaz

Ako uz svaki obrok pijete čaj rizikujete da se ovaj superzdravi napitak pretvori u okidač veoma ozbiljnog zdravstvenog problema. A najveća greška koju možete da napravite jeste da čaj kombinujete sa crvenim mesom i zelenim povrćem

Logično, čaj se najčešće spominje u pozitivnom kontekstu - kao zdrav i umirujući napitak u kom uživamo. Bez njega se ne može zamisliti ni lečenje od gripa i prehlada. Međutim, u pojedinim slučajevima neke naizgled bezazlene kombinacije čaja i hrane mogu dovesti do neočekivanih efekata.

Nutricionista Debora Grejson upozorava da konzumiranje čaja uz namirnice poput crvenog mesa ili zelenog povrća može da smanji apsorpciju gvožđa. Gvožđe je ključno za održavanje nivoa energije, jakog imunog sistema i transport kiseonika u telu.

shutterstock.com

Izbegavajte čaj uz meso, posebno crveno 

Redovno konzumiranje čaja sa obrocima može da spreči telo da apsorbuje dovoljno gvožđa, što može da dovede do anemije, stanja koje karakteriše ozbiljan nedostatak gvožđa.

Žene sa redovnim menstrualnim ciklusima su posebno izložene riziku od anemije zbog povećanih potreba za gvožđem.

Grejsonova precizira da se čaj nikako ne "slaže" sa mesom, a naročito sa odreskom i pečenom govedinom, a ne ide ni uz kelj, brokoli i spanać.

Takođe, pojedina jedinjenja prisutna u čaju i kafi, poput polifenola i tanina, mogu da ometaju apsorpciju gvožđa. Polifenoli, koji se nalaze i u voću, povrću i začinima, mogu da pomognu u smanjenju upala, ali takođe mogu da ometaju unos gvožđa.

Tanini, koji se nalaze i u vinu, kao i oksalati, dodatno doprinose ovom efektu, piše Dejli Mejl (Daily Mail).

BONUS VIDEO:

Komentari (0)