Odrasli

Zašto je bolje piti KAKAO nego kafu na poslu: Ovo se posebno odnosi na one koji SEDE po ceo dan!

Kancelarijski način rada usporava cirkulaciju i ograničava funkciju krvnih sudova

Slika Autora
byDragana Petrović

13.11.2025 12:50

Zašto je bolje piti KAKAO nego kafu na poslu: Ovo se posebno odnosi na one koji SEDE po ceo dan!
shutterstock/Krakenimages.com

Ako ste danas proveli osam sati sedeći za računarom na poslu, usput ste popili nekoliko šoljica kafe to nije dobra vest za vaše krvne sudove. Međutim, postoji rešenje. Kako sugerišu najnovija istraživanja umesto kafe na poslu bi trebalo da pijete kakao koji može spasiti vaše krvne sudove.

Nova studija sa Univerziteta Kalifornije u San Francisku otkrila je da flavanoli iz kakaa, prirodna jedinjenja poznata po antioksidativnim svojstvima, mogu blokirati štetne efekte dugotrajnog sedenja.

Rezultati, objavljeni u časopisu New Atlas, otvaraju novo pitanje kako svakodnevne navike, poput sedenja više sati, utiču na naš krvni sistem i zdravlje srca.

shutterstock/Narong Khueankaew

Kakao je bogat flavanolima koji otklanjaju loše posledice dugotrajnog sedenja

Savremeni čovek sedi više nego ikad ranije u svojoj istoriji. Od kancelarije gde većina sedi ispred računara po osam sati do kućnog laptopa kad gledate serije. Dugotrajno sedenje povećava šanse za razvoj sarkopenije,Sarkopenija je progresivni gubitak mišićne mase, snage i funkcije, najčešće povezan sa starenjem, stanja koje slabi mišiće i izaziva bolove u vratu, leđima i ramenima.

Zašto je sedenje toliko opasno? Naučnici objašnjavaju da kancelarijski način rada usporava cirkulaciju i ograničava funkciju krvnih sudova. A, čak i manji poremećaji u vaskularnom sistemu mogu povećati rizik od srčanog ili moždanog udara.

Kako bi proverili da li flavanoli iz kakaa mogu pomoći u zaštiti krvnih sudova, tim istraživača sa kalifornijskog univerziteta je okupio 40 dobrovoljaca uzrasta od 18 do 45 godina.

Na osnovu fizičke spremnosti, učesnici su podeljeni u dve grupe - one koji su bili u treningu i one sa nižim nivoom kondicije. Zatim je svaka grupa podeljena na pola - jedni su pili kakao napitak sa visokim sadržajem flavanola, a drugi kafu ili napitak sa minimalnim sadržajem ovih supstanci.

Nakon priprema, svi su morali da sede dva sata bez prekida, što je bilo dovoljno da istraživači ispitaju kako sedenje utiče na cirkulaciju. Da bi to izmerili, koristili su metodu koja pokazuje kako arterije reaguju na protok krvi.

shutterstock.com

Kafa na poslu, posebno ako je pijete s mlekom, povećavaju rizik od srčanih bolesti

Rezultati su bili iznenađujući. Kod učesnika koji su pili kakao bogat flavanolima, nije došlo do smanjenja protoka krvi što znači da njihova cirkulacija nije trpela zbog sedenja. S druge strane, kod onih koji su pili kafu imali su smanjen protok krvi, povišen dijastolni pritisak i oslabljenu funkciju arterija.

- Naš eksperiment pokazuje da čak ni dobra fizička kondicija ne može u potpunosti sprečiti vaskularne probleme izazvane sedenjem ako se ne unosi dovoljno flavanola. Zanimljivo je da su učesnici koji su pili napitak sa visokim sadržajem flavanola, bez obzira na formu, zadržali istu funkcionalnost krvnih sudova kao pre dvočasovnog sedenja - objasnio je koautor studije Sem Lukas.

Gde još ima flavanola?

Kakao nije jedini izvor ovih zaštitnih jedinjenja. Koautor studije Alesio Danijel navodi da se flavanoli nalaze i u jabukama, šljivama, bobičastom voću, kelju, paradajzu, breskvama, orašastim plodovima, ali i u crnom vinu, zelenom i crnom čaju.

Drugim rečima, šaka oraha, jabuka ili čaša crnog vina mogu biti jednako korisni saveznici vaših krvnih sudova kao i šolja tople, tamne čokolade.

Koautorka istraživanja, dr Katarina Rendeiro, dodaje da se najbolji efekat postiže kombinacijom flavanola i povremenog kretanja.

- S obzirom na to koliko je sedentarni način života rasprostranjen, kombinacija hrane i pića bogatih flavanolima sa kratkim pauzama tokom dana, poput ustajanja, istezanja ili kratke šetnje, može dugoročno poboljšati zdravlje, bez obzira na fizičku spremnost - rekla je ona.

Većina zaposlenih tokom radnog dana pije kafu što prema rečima kardiologa Hozea Abelijana nije dobro za srce. On je upozorio da dodavanje mleka u kafu može umanjiti njene koristi, jer mlečne masti otežavaju apsorpciju antioksidanata i povećavaju rizik od srčanih bolesti. Dakle, ako želite maksimalan efekat, stručnjaci poručuju da barem izbacite mleko iz kafe, piše sajt Izvestija (iz.ru).

BONUS VIDEO:

Komentari (0)