Od malih nogu slušamo da je mleko važno zbog kalcijuma i da je ono presudno za jačanje kostiju. Međutim, poznati lekar Karan Radžan, koji je poznat po viralnim snimcima o zdravlju, tvrdi da je ovo najveća zabluda o mleku!
Dr Radžan tvrdi da pijenje mleka nema nikakve veze s jačanjem kostiju!
- Zbog prekomernog konzumiranja mleka odrasli mogu da pate od nadutosti ili proliva, a nikako ne jačaju kosti. Nakon što se završi period dojenja, čovek više ne može da vari laktozu tako lako, a mleko je puno tog šećera. Definitivno nećete ojačati kosti, nema šanse. To je laž u koju verujete ceo život - poručio je Radžan u videu koji je objavio na Tik Toku.
Većina nas po automatizmu prosipa pokvareno mleko čim oseti njegov neprijatan miris, ali ispostavilo se da time bacamo nešto što zapravo može biti veoma korisno, i to na više načina. Iako deluje beskorisno, prokislo mleko se u domaćinstvu može upotrebiti kao prirodno sredstvo koje ima višestruku primenu, od nege kože do baštovanstva. Ovaj stari trik naših baka danas ponovo postaje popularan.
Malo ko zna da pokvareno mleko može biti odlično prirodno đubrivo. Kada se razblaži s vodom i sipa u saksije ili zemlju u bašti, svojim sastavom obogaćuje tlo i pomaže biljkama da bolje rastu. Mlečna kiselina i kalcijum povoljno deluju na koren i ravnotežu pH vrednosti zemljišta. Ljubitelji prirodne bašte posebno ističu da se efekti vide već nakon nekoliko dana.
Dean Drobot/Shutterstock
Pokvareno mleko može da se iskoristi i u kuhinji, naravno, ako nije previše pokvareno. U pripremi domaćih peciva i hleba koristi se umesto kvasca ili mleka koje je u roku kako bi testo bilo mekše i ukusnije. Mlečna kiselina utiče na strukturu glutena, pa je testo elastičnije i duže ostaje sveže. Domaćice tvrde da palačinke ili proje sa ovim mlekom imaju poseban šmek.
Komentari (0)