Pomalo zapostavljena stavka u procesu borbe protiv raka je ishrana. Izbor hrane, naravno, neće sprečiti pojavu kancera, ali može da olakša proces lečenja, ojača telo i imuni sistem, i smanji rizik od ponovne pojave bolesti.
Preporuke vodećih zdravstvenih institucija, poput Američkog instituta za istraživanje raka (AICR), naglašavaju ravnotežu u jelovniku: najmanje dve trećine obroka treba da čine biljne namirnice povrće, voće, integralne žitarice i mahunarke, dok bi najviše trećina trebala da dolazi iz životinjskih izvora, poželjno nemasnih proteina.
Ova je preporuka utemeljena na brojnim studijama koje pokazuju da ishrana bogata vlaknima, antioksidansima i biljnim nutrijentima podržava odbrambene snage organizma i pomaže u borbi protiv upala, koje često pokreću razne bolesti, uključujući karcinom.
Jedna od ključnih preporuka dolazi od doktorke Ejmi Mors koja je lično prošla kroz borbu sa rakom jajnika u trećem stadijumu.
Kako Ejmi naglašava, namirnice poput pasulja i mahunarki posebno su važne jer su bogate vlaknima, proteinima i antioksidansima. Vlakna, između ostalog, podržavaju zdravlje sistema za varenje i pomažu u regulaciji hormona povezanih s razvojem karcinoma.
Dr Moris ističe prednosti biljnih proteina jer sadrže manje zasićenih masti i dodatno obogaćuju ishranu fitonutrijentima. Orašasti plodovi, semenke, tofu i integralne žitarice poput kvinoje i amaranta vredan su izvor biljnih proteina.
Za one koji jedu meso, Ejmi preporučuje lagane i nemasne opcije poput piletine, ćuretine i ribe - naročito plave ribe bogate omega-3 masnim kiselinama.
Ribe poput lososa, sardine i skuše pomažu u borbi protiv upala i čuvaju zdravlje srca i mozga, što je ključno za pacijente koji se oporavljaju od zahtevnih terapija.
Ali, važno je i da znate koje namirnice morate da izbegavate.
Dr Moris upozorava na dve grupe namirnica koje su povezane s povećanim rizikom od razvoja raka, ali i njegovog povratka:
Alkohol
Redovna konzumacija alkohola povezana je s povećanim rizikom od raka dojke, jetre i debelog creva. Ako je moguće, alkohol treba potpuno izbegavati. Ako se konzumira, to treba da bude u minimalnim količinama.
Prerađeno meso
Kobasice, viršle, šunka, slanina i slični proizvodi povezani su s karcinomom debelog creva. Konzervansi, nitrati i hemikalije u procesu prerade dodatno opterećuju organizam i mogu da naruše imuni sistem. Osobe koje boluju od raka često imaju oslabljen imunitet, što zbog same bolesti, što zbog terapija.
Idealna ishrana uključuje:
- integralne žitarice poput zobi, heljde i kvinoje
- povrće svih boja
- sveže voće s niskim nivoom šećera, na primer, bobičasto
- zdrave masnoće poput maslinovog ulja, avokada i orašastih plodova
- dovoljan unos tečnosti - voda i biljni čajevi
Ako je moguće, preporučuje se uvođenje ovih promena još pre početka lečenja, kako bi telo ušlo u terapiju snažnije i otpornije, piše 24 sata.
Komentari (0)