Bez obzira da li ste tim slano ili slatko, palačinke su uvek pravi izbor. Međutim, da li ste znali da sa samo nekoliko osnovnih sastojaka i malo mašte, možete ih pretvoriti u elegantno predjelo, bogat ručak ili nezaboravan desert.
Najpre recept za uobičajenu osnovnu smesu za palačinke.
Sastojci:
- 200 g brašna
- 2 jajeta
- 2 kašike ulja
- 3 dl mleka
- malo soli
- pola čaše kisele vode
Priprema:
Umutite jaja miskerom, dodajte mleko, ulje, vodu i kiselu vodu pa polako dodajte brašno kašiku po kašiku. Na ovaj način ćete moći da odredite gustinu smese. Važno je da testo bude ni previše gusto, ni previše retoko i bez grudvica. Pecite palačinke na vrelom tiganju.
Srećna Republika vam poklanja pet ideja za različite slane i slatke palačinke koje će vas oduševiti. Nadev kombinujte onako kako volite.

Shutterstock/Helena Zolotuhina
1. Rolnice sa ribom i povrćem
Zaboravite na dosadne sendviče. Ove palačinke u obliku mini rolnica savršene su za posluženje na zabavama, slavama ili kada želite da impresionirate goste.
Priprema:
U činiji pomešajte komadiće dimljenog lososa, seckani crni luk i prethodno barenu boraniju. Dodajte malo pavlake da povežete sastojke u kremasti fil. Napunite palačinke, urolajte ih kao rolat, a zatim ih secite na kolutove. Za posnu verziju, zamenite pavlaku soja sosom, a testo pripremite bez mleka i jaja.
Možda vas zanima…
2. Ruske palačinka
Ako volite piletinu u kremastim sosovima, ova palačinka će vas raspametiti!
Priprema:
Propržite komadiće piletine začinjene vegetom na malo maslinovog ulja. U zasebnoj šerpici razmutite supu od pečuraka u vodi, pa dodajte u pavlaku za kuvanje. Kuvajte dok ne postane gust i aromatičan sos. Palačinke punite samo sosom, a meso ostavite kao dodatak sa strane. Servirajte četvrtasto savijene, pospite seckanim peršunom i uživajte kao u ruskom restoranu!
3. Slani rolat
Ovo je pravi hit za slavlja, rođendane ili kad želite da ugodite sebi.
Priprema:
Svaku palačinku premažite mešavinom pavlake i krem sira. Zatim pospite sitno seckanom šunkom, kiselim krastavčićima i kuvanim jajima. Umotajte u rolat, stavite da se malo stegne u frižideru, pa secite na kolutove. Poslužite uz sezonsku salatu i paradajz za osveženje.
shutterstock.com
4. Palačinke sa čokoladnim bananicama
Priprema:
Zagrejte 800 ml mleka. U drugoj posudi pomešajte 200 ml mleka sa 8 kašika šećera i 12 kašika gustina. Kada mleko provri, dodajte ovu smešu i kuvajte dok se ne zgusne. Kada se ohladi, umešajte 200 g margarina. Na svaku palačinku namažite fil i uz jednu ivicu poređajte čokoladne bananice. Urolajte i preko prelijte rastopljenom čokoladom u slatkoj pavlaci.
5. Voćne palačinke
Idealne su za letnje večeri ili kao lagan desert nakon ručka.
Priprema:
Namažite palačinke domaćim džemom (od kajsije, jagode, višnje...), pa preko rasporedite voće koje se slaže s tim ukusom, recimo, sveže kajsije, jagode ili borovnice. Za dodatni efekat, prelijte ih topljenom čokoladom ili pospite prah šećerom. Mogu se služiti hladne ili tople.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)