Jela sa mesom

JEDNA SMESA ZA 5 VRSTA PALAČINKI: Može slano, može slatko kako ko voli!

Sa samo nekoliko osnovnih sastojaka i malo mašte, možete ih pretvoriti u elegantno predjelo, bogat ručak ili nezaboravan desert.

Slika Autora
byDragana Petrović

02.06.2025 08:01

JEDNA SMESA ZA 5 VRSTA PALAČINKI: Može slano, može slatko kako ko voli!
Dusan Milenkovic/Starsport.rs,Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Bez obzira da li ste tim slano ili slatko, palačinke su uvek pravi izbor. Međutim, da li ste znali da sa samo nekoliko osnovnih sastojaka i malo mašte, možete ih pretvoriti u elegantno predjelo, bogat ručak ili nezaboravan desert.

Najpre recept za uobičajenu osnovnu smesu za palačinke.

Sastojci:

  • 200 g brašna 
  • 2 jajeta
  • 2 kašike ulja
  • 3 dl mleka
  • malo soli
  • pola čaše kisele vode

Priprema:

Umutite jaja miskerom, dodajte mleko, ulje, vodu i kiselu vodu pa polako dodajte brašno kašiku po kašiku. Na ovaj način ćete moći da odredite gustinu smese. Važno je da testo bude ni previše gusto, ni previše retoko i bez grudvica. Pecite palačinke na vrelom tiganju.

Srećna Republika vam poklanja pet ideja za različite slane i slatke palačinke koje će vas oduševiti. Nadev kombinujte onako kako volite.

Shutterstock/Helena Zolotuhina

Od testa za palačinke možete praviti slane i slatke kombinacije

1. Rolnice sa ribom i povrćem

Zaboravite na dosadne sendviče. Ove palačinke u obliku mini rolnica savršene su za posluženje na zabavama, slavama ili kada želite da impresionirate goste.

Priprema: 

U činiji pomešajte komadiće dimljenog lososa, seckani crni luk i prethodno barenu boraniju. Dodajte malo pavlake da povežete sastojke u kremasti fil. Napunite palačinke, urolajte ih kao rolat, a zatim ih secite na kolutove. Za posnu verziju, zamenite pavlaku soja sosom, a testo pripremite bez mleka i jaja.

2. Ruske palačinka 

Ako volite piletinu u kremastim sosovima, ova palačinka će vas raspametiti!

Priprema:

Propržite komadiće piletine začinjene vegetom na malo maslinovog ulja. U zasebnoj šerpici razmutite supu od pečuraka u vodi, pa dodajte u pavlaku za kuvanje. Kuvajte dok ne postane gust i aromatičan sos. Palačinke punite samo sosom, a meso ostavite kao dodatak sa strane. Servirajte četvrtasto savijene, pospite seckanim peršunom i uživajte kao u ruskom restoranu!

3. Slani rolat 

Ovo je pravi hit za slavlja, rođendane ili kad želite da ugodite sebi. 

Priprema:

Svaku palačinku premažite mešavinom pavlake i krem sira. Zatim pospite sitno seckanom šunkom, kiselim krastavčićima i kuvanim jajima. Umotajte u rolat, stavite da se malo stegne u frižideru, pa secite na kolutove. Poslužite uz sezonsku salatu i paradajz za osveženje.

shutterstock.com

Ništa lepše od slatkih palačinki sa džemom, pa kad još u to dodate sveže voće, eto odlične poslastice

4. Palačinke sa čokoladnim bananicama 

Priprema:

Zagrejte 800 ml mleka. U drugoj posudi pomešajte 200 ml mleka sa 8 kašika šećera i 12 kašika gustina. Kada mleko provri, dodajte ovu smešu i kuvajte dok se ne zgusne. Kada se ohladi, umešajte 200 g margarina. Na svaku palačinku namažite fil i uz jednu ivicu poređajte čokoladne bananice. Urolajte i preko prelijte rastopljenom čokoladom u slatkoj pavlaci. 

5. Voćne palačinke 

Idealne su za letnje večeri ili kao lagan desert nakon ručka.

Priprema:

Namažite palačinke domaćim džemom (od kajsije, jagode, višnje...), pa preko rasporedite voće koje se slaže s tim ukusom, recimo, sveže kajsije, jagode ili borovnice. Za dodatni efekat, prelijte ih topljenom čokoladom ili pospite prah šećerom. Mogu se služiti hladne ili tople.

 

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)