Jela sa mesom

ĆUFTE, omiljeno srpsko jelo od MLEVENOG mesa: Lako se priprema, a zbog sočnog ukusa još brže pojede

Domaćice se često odlučuju za ovo jelo i to u većoj količini, jer može da se jede i narednog dana, samo uz drugi prilog

Slika Autora
bySrećna Republika

29.09.2025 13:01

ĆUFTE, omiljeno srpsko jelo od MLEVENOG mesa: Lako se priprema, a zbog sočnog ukusa još brže pojede
Shutterstock_Civil

Mleveno meso je jedna od najpraktičnijih i najuniverzalnijih namirnica koju gotovo svaka kuća uvek ima u frižideru ili zamrzivaču. Njegova popularnost nije slučajna, jer pruža nebrojeno mogućnosti u pripremi jela, lako se obrađuje i štedi vreme, a uz to može biti i vrlo ekonomično.

Jedna od najvećih prednosti mlevenog mesa je jednostavna priprema. Dovoljno je da se začini i može direktno na tiganj, u rernu ili šerpu. Brzo se kuva i idealno je za one dane kada nemate mnogo vremena, ali želite ukusan i domaći obrok. Takođe, lako se odmrzava i može se koristiti odmah nakon vađenja iz zamrzivača. Možete i sami da osmislite neki svoj recept sa mlevenim mesom.

Od mlevenog mesa mogu se praviti jela kao što su ćufte, pljeskavice, musaka, lazanja, bolonjeze sos, punjene paprike, pite sa mesom, burito, tortilje i još mnogo drugih specijaliteta – kako domaćih, tako i internacionalnih. Sa istom osnovom možete napraviti potpuno različite ukuse, tako što ćete menjati začine, priloge ili način pripreme.

Specijaliteti se mogu pripremati  od različitih vrsta mesa, junetine, svinjetine, piletine, ćuretine, ili kombinovati više vrsta za bogatiji ukus. 

shutterstock.com

Mleveno meso pruža mnogo mogućnosti za pripremu

Mleveno meso je izdašno, dodavanjem povrća, pirinča, testenine, krompira ili drugih sastojaka može se spremiti veća količina hrane bez velikih troškova, što ga čini odličnim izborom za porodične obroke,nekadi za dva dana.

Klasične ćufte u paradajz sosu

Ćufte su jedno od najomiljenijih jela širom sveta, poznate po jednostavnosti pripreme i bogatom ukusu. Mleveno meso oblikovano u male kuglice, začinjeno i kuvano u bogatom sosu, savršen je obrok koji spaja tradiciju i ukus. Idealne su za brzi ručak ili večeru, a u kombinaciji sa pire krompirom, testeninom ili svežom salatom, predstavljaju pravu porodičnu gozbu.

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa
  • 1glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike prezli
  • 1 jaje
  • 500 ml paradajz sosa
  • začini (so, biber, peršun)

Priprema:

Pomešajte mleveno meso sa sitno seckanim lukom, prezlama i jajetom, začinite po ukusu. Oblikujte ćufte i pržite ih kratko na tiganju. Izvadite na tanjir. Zagrejte paradajz sos, pa u njega spustite ćufte i dinstajte oko 20 minuta. Poslužitite ih uz pire krompir ili testeninu.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)