Jela sa mesom

KRALJICA SVIH TRPEZA! Najbolji recept za mimoza salatu – kremasta, bogata i neodoljiva!

Sa najukusnijim predjelom raskošnog izgleda nikad ne možete pogrešiti kad očekujete goste.

Slika Autora
bySrećna Republika

20.09.2025 08:01

KRALJICA SVIH TRPEZA! Najbolji recept za mimoza salatu – kremasta, bogata i neodoljiva!
shutterstock.com/Yaroshenko Maryna

Mimoza salata je pravi klasik među svečanim jelima, kremasta, bogata i lepo ukrašena, često se priprema za praznike, slavlja i porodična okupljanja. Spoj pavlake i majoneza čini osnovu ove slojevite salate, dok krompir, šunka, sir, jaja i kiseli krastavčići donose punoću ukusa i teksture. 

U nastavku pogledajte recept za mimoza salatu.

Sastojci:

  • 750 ml pavlake 
  • 300 g majoneza
  • 3 krompira
  • 300 g šunke
  • 200 g gaude ili trapista
  • 3, 4 kiselka krastavčića
  • 6 kuvanih jaja
  • so, biber

Priprema:

Prvo sjedinite pavlaku i majonez u većoj činiji, pa u tu kremastu osnovu dodajte malo soli i bibera po ukusu. Ova smesa će se koristiti između slojeva, zato je važno da bude lepo izbalansirana – ni preslana ni preblaga. Krompir skuvajte u ljusci, zatim ga potpuno ohladite, oljuštite i narendajte na krupno rende. Jaja takođe skuvajte do tvrdo kuvanog stanja, pa ih ostavite da se ohlade. Nakon toga, odvojite belanca od žumanaca – belanca narendajte posebno, a žumanca sitno izmrvite ili narendajte vrlo sitno, jer će se koristiti za završni sloj salate.

Kada su svi sastojci pripremljeni, počnite sa slaganjem salate u dubljoj staklenoj posudi, idealno providnoj, kako bi se slojevi lepo videli. Na dno stavite nekoliko kašika pripremljene mešavine pavlake i majoneza i lepo je razmažite. Preko toga dodajte sloj narendanog krompira, blago ga posolite i pobiberite, pa ga opet premažite tankim slojem kreme.

Zatim redom dodajte slojeve rendane šunke, pavlake i majoneza, narendanih i dobro oceđenih kiselih krastavčića, opet pavlaku i majonez, pa rendani sir. Svaki sloj obavezno blago pritisnite kašikom da se sve lepo poveže i oblikuje. Nakon toga, poređajte sloj narendanih belanaca, dodajte još malo soli i bibera, i opet premažite kremom. Na samom vrhu ravnomerno rasporedite narendana žumanca – ovaj zlatni sloj daće salati prepoznatljiv i dekorativan izgled.

Po želji, dekoraciju možete dodatno obogatiti jajima, maslinama, listićima peršuna, kolutićima šargarepe ili nekim drugim omiljenim sastojcima. Pre serviranja, obavezno ostavite salatu da se dobro ohladi u frižideru, minimum 2 do 3 sata, a idealno preko noći. Na taj način će se svi slojevi lepo povezati, a ukusi prožeti.

Naravno, količinu sastojaka možete prilagoditi prema ukusu ili broju gostiju - slobodno dodajte još sira, krastavčića ili šunke ako volite bogatije slojeve, ili izostavite ono što vam se ne dopada.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)