Jela sa mesom

Recept koji osvaja Balkan: Pečeno pile na kilogramu soli je nešto najukusnije što ćete probati

Niko ne može ni da zamisli da ova najprostija priprema može omogućiti tako sočan ukus

Slika Autora
bySrećna Republika

14.11.2025 14:01

Recept koji osvaja Balkan: Pečeno pile na kilogramu soli je nešto najukusnije što ćete probati
shutterstock_Sergii Koval

Poslednjih dana na TikToku posebno se izdvojio jedan jednostavan, ali vrlo zanimljiv recept - pečeno pile na soli, tačnije kilogramu soli. Sve više korisnika isprobava ovu neobičnu metodu pripreme piletine, a snimci sa rezultatima preplavili su mreže. Ideja je nastala sasvim slučajno, kada je nekolicini korisnika iskočila preporuka da probaju da spreme specijalitet za koji su potrebna samo dva sastojka: krupna so i sveže pile.

Sastojci:

  • jedno pile
  • kilogram soli  

Priprema: 

Postupak je iznenađujuće jednostavan. U dublju tepsiju naspe se kilogram krupne soli i ravnomerno rasporedi tako da u potpunosti prekrije dno.

 

@domacicaidom Probajte ovako da ispecete pile-Meni je ovo pokazala moja rahmetli svekrva..Kad sam ovo prvi put vidjela pomislila sam:"Bože svašta." Aliii... Prevarila sam se... ..Ona je znala znanje...prava Crnogorka❤️...spremala je savršeno...Sve.. Pile upije koliko mu treba soli,pusti svoju masnoću...tepsiju samo operete od soli,koja se skorila,a pile bolje nego sa ražnja..vjerujte meni🙂 Kad ispecem...snimicu vam i vidjecete👌 #bosanka🇧🇦 #fyppppppppppppppppppppppp ♬ Lijepa Pa I Pametna - Halid Bešlić

 

Preko soli se položi pile, grudima okrenuto nadole, a zatim se sve stavlja u rernu zagrejanu na 200 stepeni.

Tokom pečenja so služi kao svojevrsni prirodni regulator temperature i vlage, pa pile povlači onoliko slanosti koliko mu je potrebno, ostavljajući meso sočnim, a kožicu zlatnom i hrskavom.

Nakon otprilike sat vremena, kada se korica lepo zapeče i poprimi bogatu boju, jelo je spremno za serviranje. Još jedna prednost je što se tepsija lako očisti, jer se so tokom pečenja stvrdne i jednostavno ukloni.

Savet: Ukoliko želite izraženiji miris i aromu, u pile ubacite jedan limun presečen na pola ili nekoliko čenova belog luka - daje divan šmek.

BONUS VIDEO: 

 

Komentari (0)