Ruska salata je jedno od omiljenih jela na trpezama širom Balkana, a iako postoji tradicionalni recept, ništa ne sprečava da se igra sa sastojcima i stvori nova, ukusna varijanta. Jedan od zanimljivih dodataka koji može potpuno promeniti ukus ove salate je – hrskava jabuka. Sa dodatkom svežih jabuka, ruska salata postaje osvežavajuća, hrskava i bogatija.
Sastojci:
- 5 kuvanih krompira
- 6 kuvanih jaja
- 2 kisela krastavca
- 2 kuvane šargarepe
- 2 kisele jabuke
- 200 g graška iz konzerve
- 250 g šunke
- 200 g majoneza
- 2 kašike limunovog soka
- so i biber po ukusu
Priprema:
Tvrdo skuvajte jaja, a nakon toga ih prelijte hladnom vodom. Krompir i šargarepu skuvajte, pa iseckajte na kockice. Ogulite jaja i isecite ih na kockice. Iscedite grašak iz konzerve ili ga skuvajte ukoliko koristite sirov. Krastavce i šunku isecite na kockice.
Jabuke ogulite, isecite na kockice i poprskajte ih sa malo limunovog soka kako ne bi potamnele. U veliku činiju ubacite sve sastojke, dodajte so, biber i majonez, a zatim sve dobro promešajte.
Stavite salatu u frižider na nekoliko sati kako bi se ukusi sjedinili i salata ohladila.
Ova varijacija ruske salate sa jabukama donosi novu svežinu, a hrskavost jabuka daje interesantan kontrast kremastoj teksturi salate. Idealna je za sve vrste proslava, ali i kao ukusan obrok tokom hladnijih dana.
Koliko dana može da se konzumira s obzirom da je sa kiselim jabukama ?