Jela sa mesom

RUSKU SALATU SVE VREME PRAVIMO POGREŠNO: Ovo je jedini pravi, originalni recept, pa isprobajte koji je bolji!

Zovu je kraljicom svih salata, a njena originalna priprema zahteva nešto modifikovanu verziju.

14.11.2024 08:01

RUSKU SALATU SVE VREME PRAVIMO POGREŠNO: Ovo je jedini pravi, originalni recept, pa isprobajte koji je bolji!
Shutterstock

Bez ruske salate, praznična i slavska trpeza gotovo da se ne može zamisliti. Ova salata, poznata je pod imenom "ruska" na srpskom, italijanskom, francuskom, španskom i drugim jezicima, dok je u Rusiji, Ukrajini i nekim drugim zemljama znana kao Olivije salata, a ima dugu i zanimljivu istoriju. Ipak, originalni recept Lusjena Olivijea, vlasnika slavnog restorana "Ermitaž" u Moskvi, razlikuje se od verzije koju danas spremamo. Vremenom su skupi sastojci zamenjeni pristupačnijim, što je dovelo do recepata koje danas poznajemo. Ipak ovo je prvobitni, originalni recept, a količinu sastojaka prilagodite svojim potrebama.

Sastojci: 

  • Kuvani krompir
  • Šargarepa
  • Kačkavalj
  • Krupni kikiriki
  • Zeleni grašak
  • Jaja
  • Koren celera
  • Crni luk
  • Kuvana piletina
  • Jabuka sa tikvicama – posoljena, pobiberena i premazana senfom
  • Majonez

Priprema:

Krompir i šargarepu skuvati i iseckati na sitne kockice. Kačkavalj i koren celera sitno narendati. Kuvana jaja oguliti i takođe iseckati na kockice. Piletinu obariti i iscepkati na sitne komadiće. Jabuku i tikvicu oguliti, posoliti, pobiberiti i premazati senfom, pa iseći na sitne komade.

Sve sastojke staviti u veću posudu, dodati zeleni grašak i krupni kikiriki. Polako mešati dok se svi sastojci ne sjedine, a zatim dodati majonez po ukusu i sve još jednom dobro izmešati.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)