Miris pite sa jabukama verovatno je jedan od najupečatljivijih mirisa iz kuhinje. To je miris koji budi uspomene, unosi toplinu u dom i okuplja celu porodicu oko stola. Ovaj klasik ostaje omiljeni desert generacijama unazad. Savršena kombinacija tankih kora, sočnih jabuka, mirisnog cimeta i hrskavih oraha stvara savršen balans između slatkog, osvežavajućeg i aromatičnog i neizbežno podseća na neka stara vremena. Može se poslužiti topla uz kuglu sladoleda ili hladna uz šoljicu kafe, jednako osvaja u svakom obliku. Evo recepta koji je najjednostavniji, a uvek uspeva, čak i početnicima u kuvanju.
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 1 kg jabuka (rendanih)
- 100 g šećera (ili po ukusu)
- 100 g mlevenih oraha
- 1 kašičica cimeta
- Rendana korica
- Sok 1 limuna
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 ml ulja
- 50 g suvog grožđa (po želji)
Priprema:
Oljuštite i narendajte jabuke, zatim ih lagano iscedite kako biste odstranili višak tečnosti. Dodajte šećer, vanilin šećer, cimet, limunov sok i koricu, orahe i suvo grožđe (po želji). Sve lepo izmešajte.
Koru za pitu pažljivo razvucite i premažite je uljem. Na jednu koru nanesite deo fila od jabuka, pa prekrijte drugom korom i ponovite postupak dok ne utrošite materijal. Možeš praviti rolate koje ćete slagati u podmazan pleh, ili slagati kore jednu na drugu u slojevima, kao klasičnu pitu.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 35 do 40 minuta, ili dok pita ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.
Kada se pita malo prohladi, po želji je pospi šećerom u prahu. Možeš je poslužiti toplu uz sladoled od vanile ili hladnu uz šlag ili parče sira.
Komentari (0)