Slatkiši

Jednostavno, sočno, savršeno: Recept za najbolju PITU sa JABUKAMA

Klasična poslastica nikog ne ostavlja ravnodušnim

Slika Autora
bySrećna Republika

17.10.2025 08:01

Jednostavno, sočno, savršeno: Recept za najbolju PITU sa JABUKAMA
Shutterstock/NDanko

Miris pite sa jabukama verovatno je jedan od najupečatljivijih mirisa iz kuhinje. To je miris koji budi uspomene, unosi toplinu u dom i okuplja celu porodicu oko stola. Ovaj klasik ostaje omiljeni desert generacijama unazad. Savršena kombinacija tankih kora, sočnih jabuka, mirisnog cimeta i hrskavih oraha stvara savršen balans između slatkog, osvežavajućeg i aromatičnog i neizbežno podseća na neka stara vremena. Može se poslužiti topla uz kuglu sladoleda ili hladna uz šoljicu kafe, jednako osvaja u svakom obliku. Evo recepta koji je najjednostavniji, a  uvek uspeva, čak i početnicima u kuvanju. 

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 1 kg jabuka (rendanih)
  • 100 g šećera (ili po ukusu)
  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 kašičica cimeta
  • Rendana korica
  • Sok 1 limuna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 ml ulja
  • 50 g suvog grožđa (po želji)

Priprema:

Oljuštite i narendajte jabuke, zatim ih lagano iscedite kako biste odstranili višak tečnosti. Dodajte šećer, vanilin šećer, cimet, limunov sok i koricu, orahe i suvo grožđe (po želji). Sve lepo izmešajte.

Koru za pitu pažljivo razvucite i premažite je uljem. Na jednu koru nanesite deo fila od jabuka, pa prekrijte drugom korom i ponovite postupak dok ne utrošite materijal. Možeš praviti rolate koje ćete slagati u podmazan pleh, ili slagati kore jednu na drugu u slojevima, kao klasičnu pitu.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 35 do 40 minuta, ili dok pita ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.

Kada se pita malo prohladi, po želji je pospi šećerom u prahu. Možeš je poslužiti toplu uz sladoled od vanile ili hladnu uz šlag ili parče sira.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)