Slatkiši

LAK I ZA POČETNIKE - BRZI I SOČNI KOLAČ SA JAGODAMA: Jednom kada ga probate, drugi slatkiš više nećete praviti!

Savršena kombinacija ukusa za ovaj period kada jedna od omiljenih voćaka mnogih može da se pronađe u svakoj prodavnici.

Slika Autora
byAleksandar Novaković

05.05.2025 08:01

LAK I ZA POČETNIKE - BRZI I SOČNI KOLAČ SA JAGODAMA: Jednom kada ga probate, drugi slatkiš više nećete praviti!
Shutterstock/Shaiith

Sa jagodama nikako ne možete da omanete - za koji god recept da se odlučite, uživanje je zagarantovano. Ovoga puta vam predlažemo sočni kolač sa jagodama, koji će vam ulepšati dan i provereno popraviti raspoloženje.

Jagode su pravo prirodno bogatstvo. Osim što su niskokalorične, one su bogate vitaminom C, koji je ključan za jačanje imunog sistema, ali i za održavanje zdrave kože. Također, bogate su vlaknima koja podstiču varenje i smanjuju rizik od bolesti srca.

Sadrže i antioksidanse poput flavonoida, koji pomažu u zaštiti tela od slobodnih radikala i smanjuju upalne procese.

Sastojci:

  • 125 g brašna
  • 100 g šećera
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 jaje, umućeno
  • 120 ml mleka
  • 1 kašičica vanile (opcionalno)
  • 30 g maslaca, otopljenog
  • 200 - 250 g svežih jagoda, narezanih

Krem:

  • 60 g brašna
  • 100 g šećera
  • 60 g hladnog maslaca
  • 30 g naseckanih oraha (po želji)

Priprema:

Pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so, pa dobro promešajte.

shutterstock.com/

Sa jagodama ne možete da pogrešite

U drugoj posudi pomešajte jaje, mleko i otopljeni maslac, a zatim sve dodajte suvim sastojcima i mešajte dok se ne spoje, pazeći da smesa bude samo blago vlažna.

Smesu prebacite u prethodno nauljeni kalup za pečenje dimenzija 20 cm x 20 cm. Narezane jagode ravnomerno rasporedite po vrhu smese.

Za krem, pomešajte brašno i šećer u manjoj posudi. Hladni maslac narežite pomoću noža za testo dok smesa ne postane mrvičasta, a zatim dodajte naseckane orahe.

Preliv ravnomerno pospite po jagodama. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni 30-35 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista iz kolača.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Preporučujemo