Sezona jagoda polako počinje, i kao i uvek, najvažnije je otkriti koje jagode su zaista domaće, a koje su uvozne. I ne dozvolite da vas zavara boja, jer ukus i miris su ovde najvažniji. Ako već morate da ih platite papreno, onda pažljivo birajte i ne verujte prodavcima na reč - uostalom svaki od njih će reći da su njegove jagode, naravno, isključivo domaće.
Oblik domaćih jagoda
Ovo je možda i najjasniji pokazatelj, jer kada vidite ogromne jagode male su šanse da su ovi "mutanti" domaći. Za razliku od uvoznih jagoda, domaće jagode će biti nepravilnog oblika, s deformacijama i pukotinama. Takođe, kod domaćih jagoda većina će biti srednje veličine i pune nepravilnosti u obliku. Uz to, uvozne jagode su veoma tvrde na dodir i dok se jedu, dok su domaće puno mekše.
Ukus jagoda
Glavna razlika domaće i kupljene jagode je u ukusu. Kao i razlika kod uvoznog i domaćeg paradajza, jagode proizvedene lokalno imaće puno intenzivniji ukus. Neće se imati utisak kao da su plastične ili kao da bi trebalo da im dodate šećera da bi imale barem neki ukus.
shutterstock.com
Domaće jagode imaju jak, sladak i ukusan ukus koji ostaje u ustima i nakon konzumiranja. Takođe, kad se koriste u kolačima, daju snažnu aromu.
Miris
Kupljene uvozne jagode vrlo često nemaju nikakav miris ili je on vrlo slab. Kao i kod ukusa, on će biti polovičan i jedva će podsećati na jagodu. Razlog za to je što se uvozne jagode često beru dok nisu zrele i crvene. Boju i miris daje sunčeva svetlost koja u ovom slučaju izostaje.
Boja
Dok su uvozne jagode intenzivne crvene boje, domaće ne moraju biti takve. Svakako, to zavisi od sorte, ali domaće jagode variraju od svetlocrvene do tamnocrvene boje.
Boja domaće jagode unutra može biti puno svetlija od spoljašnjeg dela, dok će uvozne jagode biti jarko crvene iznutra i spolja.
Peteljka
Jedan od elemenata po kojem možete prepoznati domaću jagodu je i njena peteljka. Naime, kod domaćih jagoda je peteljka bledo zelena, a razlog za to je to što su nedavno ubrane. Ako je peteljka tamnija, znači da je prošlo više vremena od berbe.
Razlika je i u semenkama; domaća jagoda će imati puno više semenki od uvozne.
Komentari (0)