Tetka Saveta

NE NASEDAJTE NA REČI PRODAVACA - EVO KAKO DA PREPOZNATE DOMAĆE JAGODE: Ovo je 5 ključnih stvari, kad ovo znate nikad nećete pogrešiti!

Miris i oblik su obično najbolji pokazatelj da li su jagode domaće ili iz uvoza.

Slika Autora
byAleksandar Novaković

19.04.2025 07:20

NE NASEDAJTE NA REČI PRODAVACA - EVO KAKO DA PREPOZNATE DOMAĆE JAGODE: Ovo je 5 ključnih stvari, kad ovo znate nikad nećete pogrešiti!
osonmez2/Shutterstock

Sezona jagoda polako počinje, i kao i uvek, najvažnije je otkriti koje jagode su zaista domaće, a koje su uvozne. I ne dozvolite da vas zavara boja, jer ukus i miris su ovde najvažniji. Ako već morate da ih platite papreno, onda pažljivo birajte i ne verujte prodavcima na reč - uostalom svaki od njih će reći da su njegove jagode, naravno, isključivo domaće.

Oblik domaćih jagoda

Ovo je možda i najjasniji pokazatelj, jer kada vidite ogromne jagode male su šanse da su ovi "mutanti" domaći. Za razliku od uvoznih jagoda, domaće jagode će biti nepravilnog oblika, s deformacijama i pukotinama. Takođe, kod domaćih jagoda većina će biti srednje veličine i pune nepravilnosti u obliku. Uz to, uvozne jagode su veoma tvrde na dodir i dok se jedu, dok su domaće puno mekše.  

Ukus jagoda

Glavna razlika domaće i kupljene jagode je u ukusu. Kao i razlika kod uvoznog i domaćeg paradajza, jagode proizvedene lokalno imaće puno intenzivniji ukus. Neće se imati utisak kao da su plastične ili kao da bi trebalo da im dodate šećera da bi imale barem neki ukus.

shutterstock.com

Kako mirišu domaće jagode?

 

Domaće jagode imaju jak, sladak i ukusan ukus koji ostaje u ustima i nakon konzumiranja. Takođe, kad se koriste u kolačima, daju snažnu aromu.

Miris

Kupljene uvozne jagode vrlo često nemaju nikakav miris ili je on vrlo slab. Kao i kod ukusa, on će biti polovičan i jedva će podsećati na jagodu. Razlog za to je što se uvozne jagode često beru dok nisu zrele i crvene. Boju i miris daje sunčeva svetlost koja u ovom slučaju izostaje.

Boja 

Dok su uvozne jagode intenzivne crvene boje, domaće ne moraju biti takve. Svakako, to zavisi od sorte, ali domaće jagode variraju od svetlocrvene do tamnocrvene boje.

Boja domaće jagode unutra može biti puno svetlija od spoljašnjeg dela, dok će uvozne jagode biti jarko crvene iznutra i spolja.

Peteljka 

Jedan od elemenata po kojem možete prepoznati domaću jagodu je i njena peteljka. Naime, kod domaćih jagoda je peteljka bledo zelena, a razlog za to je to što su nedavno ubrane. Ako je peteljka tamnija, znači da je prošlo više vremena od berbe.

Razlika je i u semenkama; domaća jagoda će imati puno više semenki od uvozne.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)