Odrasli

3 NAMIRNICE koje svakodnevno jedete drastično povećavaju rizik od DEMENCIJE!

Iako ne postoji čarobna namirnica, ishrana i životne navike imaju ogroman uticaj - mislite o tome dok nije prekasno.

Slika Autora
byAna Đelić

05.11.2025 17:45

3 NAMIRNICE koje svakodnevno jedete drastično povećavaju rizik od DEMENCIJE!
Dusan Petkovic/Shutterstock.

Ishrana i svakodnevne navike imaju daleko veći uticaj na zdravlje mozga nego što mnogi misle. Iako ne postoji jedinstvena "čudotvorna" hrana koja može da spreči demenciju, naučna istraživanja pokazuju da određeni proizvodi u ishrani mogu značajno povećati ili smanjiti rizik od kognitivnog pada. Male promene u svakodnevnim izborima, šta pijemo, jedemo i koliko procesuirane hrane konzumiramo, mogu dugoročno da čuvaju mozak i uspore starenje kognitivnih funkcija.

Demencija je jedan od vodećih uzroka smrti širom sveta, ali istraživanja pokazuju da se do 40 odsto slučajeva može sprečiti jednostavnim promenama životnih navika. Dobra vest je da ne morate preko noći da promenite navike, ali vredi postepeno izbacivati ili smanjivati određene namirnice, a, pre svega, sledeće.

Gazirana pića

Zaslađena gazirana pića odavno su poznata po tome što izazivaju gojaznost i oštećenje zuba, ali sve više istraživanja povezuje ih i s većim rizikom od demencije.

Pheelings media/Shutterstock

Gazirana pića su najgori izbor

- Ljudi koji piju dva ili više zaslađenih napitaka dnevno imaju 34 odsto veći rizik od razvoja demencije - objašnjava dr Oliver Šenon s Univerziteta u Njukaslu, a o tome piše i Dejli mejl (Daily mail).

Nagli skokovi šećera i insulina, povećanje telesne mase i metabolički poremećaj, sve to oštećuje mozak. Čak i čaj ili kafa mogu da spadaju u rizičnu kategoriju ako sadrže mnogo dodatog šećera. Istraživanje gotovo 13.000 odraslih pokazalo je da samo jedna limenka dijetalnog gaziranog pića dnevno može ubrzati starenje mozga ekvivalentno 1,6 godina.

Prerađeno i "lažno" meso

Slanina, kobasice, salame, paštete, sve to povećava rizik od kognitivnog pada. Razlog je visok sadržaj nitrata, soli i masti, kao i stvaranje potencijalno štetnih supstanci u organizmu. Zanimljivo je da ni veganske zamene nisu uvek bolje. Mnogi veganski burgeri i kobasice su visoko prerađeni proizvodi, s mnogo aditiva, soli i šećera. Stručnjaci savetuju češće biranje ribe, živine i mahunarki.

Slatkiši i hrana s visokim sadržajem šećera

Čokolade, peciva, slatkiši, osim viška kilograma, doprinose stalnim oscilacijama šećera u krvi, što izaziva upale i oštećuje krvne sudove u mozgu.

Anna Nahabed/Shutterstock

Slatkiši su veoma štetni po zdravlje

- Neki istraživači sada nazivaju Alchajmerovu bolest dijabetes tip 3, upravo zbog jake povezanosti s lošom kontrolom šećera u krvi - ističe nutricionistkinja Kim Pirson.

Studija "Džons Hopkins" univerziteta pokazala je da osobe koje razviju dijabetes u srednjim godinama imaju znatno veći rizik od kognitivnog pada kasnije u životu. Preporučeni maksimum za odrasle je šest kašičica šećera dnevno.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)