Slatkiši

ČOKOLADNA TORTA BEZ PEČENJA je sve što vam je potrebno posle nedeljnog ručka

Zamislite trenutak kada sitna čokoladna želja zadubi vaše čulo ukusa, bez vrućine rerne i bez stresa da će nešto poći naopako - to je upravo čar ove brze čokoladne torte bez pečenja.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

21.09.2025 08:01

ČOKOLADNA TORTA BEZ PEČENJA je sve što vam je potrebno posle nedeljnog ručka
Shutterstock/ Andrew Pustiakin

Ova čokoladna torta je idealna za spontane poslastice, kada vam dođu gosti ili kada jednostavno želite da uživate u nečemu slatkom i dekadentnom, a bez mnogo pripreme. Sočna i kremasta, s bogatim čokoladnim filom i hrskavom podlogom od keksa, ova torta uspeva da spaja jednostavnost i uživanje.

Još lepše, recept ne zahteva jaja, pečenje ili višesatno stajanje - fil se priprema u jednoj šerpi, bez miksera, a podloga se formira brzo i bez komplikacija. Ukombinovana tekstura čokolade i keksa pruža savršeni balans između glatkog i hrskavog, dok se svi ukusi slatko povežu tokom hlađenja u frižideru. 

U nastavku pogledajte recept.

Sastojci:

Za podlogu:

  • 300 g mlevenog keksa 
  • 120 g otopljenog putera
  • 2 kašike kakao praha
  • 3 kašike mleka

Za fil:

  • 200 g crne čokolade (min. 60% kakaa)
  • 200 ml slatke pavlake
  • 2 kašike meda ili šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za dekoraciju (po želji):

  • rendana čokolada
  • seckani lešnici, bademi ili orasi
  • maline ili jagode za svežinu

Priprema:

U činiji pomešajte mleveni keks, kakao i otopljeni puter. Dodajte mleko i dobro sjedinite da dobijete smesu koja se može oblikovati. Smesu utisnite u kalup (24 cm) obložen papirom za pečenje. Poravnajte i ostavite u frižideru 20 minuta da se stegne.

U manjoj šerpici zagrejte slatku pavlaku do tačke ključanja (ali da ne proključa). Sklonite s vatre i dodajte izlomljenu čokoladu, pa mešajte dok se potpuno ne otopi. Dodajte med i vanilu. Ostavite da se prohladi 10-ak minuta, zatim prelijte preko podloge od keksa.

Tortu stavite u frižider na minimum 3 sata (idealno preko noći) da se fil stegne. Pre serviranja pospite rendanom čokoladom, seckanim orašastim plodovima ili dodajte voće za kontrast.

Savet:

Ako želite laganiju varijantu, deo keksa možete zameniti ovsenim pahuljicama, a med dodati umesto šećera. Za puniji ukus, možete napraviti i sloj šlaga preko čokoladnog fila.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)