Jela sa mesom

JUGOSLOVENSKI RECEPT ZA SARMU IZ 1952. GODINE ĆE VAS RASPAMETITI: Dodajte OVAJ sastojak i uživajte u ukusu

Kad čujete o kom sastojku se radi - moraćete da isprobate!

20.11.2024 08:01

JUGOSLOVENSKI RECEPT ZA SARMU IZ 1952. GODINE ĆE VAS RASPAMETITI: Dodajte OVAJ sastojak i uživajte u ukusu
Shutterstock

Sarma je jedno od najvoljenijih jela u srpskoj kuhinji, nezaobilazno na slavama, svadbama i svim velikim prilikama. Tradicionalno se priprema sa mlevenim mesom i kiselim kupusom, ali postoji i posna varijanta koja nije manje cenjena.

Ipak, recept koji ćemo vam danas predstaviti je nešto specifičan, jer se u njega, prema starom, gotovo zaboravljenom receptu, dodaje jaje, koje povezuje smesu za nadev. Ovaj recept je bio popularan sredinom prošlog veka među Jugoslovenkama, a pronašao ga je hrvatski portal 24sata.hr u knjizi "Knjiga za svaku ženu" iz 1952. godine, objavljenoj od strane Hrvatske seljačke štamparije. 

Domaće sarme sa jajetom su posebne po svom bogatom ukusu i teksturi, a mi vam donosimo ovaj nesvakidašnji recept u celosti. Sigurno će vas oduševiti!

Sastojci za sarme:

    - 3 glavice kiselog kupusa

    - 1/2 kg iseckane govedine
    - 1/2 kg iseckane svinjetine
    - 4 velike kašike suve slanine iseckane na sitne kocke
    - 2 velike kašike masti
    - 1 glavica sitno iseckanog luka (treba žuto ispeći)
    - 1 celo jaje
    - 1 velika kašika soli
    - 1/2 velike kašike bibera
    - 6 velikih kašika pirinča

Za zapršku:

    - 5 velikih kašika masti
    - 3 velike kašike brašna
    - 1 velika kašika paprike
    - 2 do 3 litra supe od suvog mesa ili vode
    - Iseckani kiseli kupus (ostaci iz sarmi)
    - 2 velike kašike soli

Priprema:

U posudi pomešajte sve sastojke za nadev – iseckane meso (govedinu i svinjetinu), slaninu, mast, pečeni luk, jaje, so, biber i pirinač. Dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.

Priprema kiselog kupusa: Od svake glavice kiselog kupusa, odvojite listove i odstranite debela rebra kako bi listovi bili tanji, ali da se ne oštete. Na svaki list stavite kašiku nadeva, a zatim pažljivo zamotajte sarme tako što ćete prvo preklopiti jedan kraj lista, a potom i drugi, sve dok ne dobijete kompaktne sarmice.

Priprema zaprške: U velikoj posudi, na srednjoj vatri, rastopite mast, dodajte brašno i papriku, pa propržite dok ne dobije zlatno-žutu boju. Polako dolivajte supu ili vodu, stalno mešajući, kako bi se zaprška ravnomerno razredila. Dodajte iseckani kiseli kupus i so, pa sve dobro promešajte.

Kuvanje sarmi: U velikoj posudi za kuvanje, složite sarme preko pripremljenog kupusa i zaprške. Prekrijte posudu i kuvajte na laganoj vatri 3 do 4 sata, povremeno proveravajući nivo tečnosti i po potrebi dolivajući još supe ili vode.

Dodatni saveti: Ako je kiseli kupus previše kiseo za vaš ukus, možete dodati 1 do 2 kocke šećera ili, još bolje, malo surutke, umesto obične vode, za dodatnu bogatost ukusa. Sarma sa jajetom je zaista poseban recept koji unosi novu dimenziju u tradicionalnu srpsku kuhinju, a jaje u filu čini smesu mekšom i sočnijom. Pokušajte ga i vi – verujte, nećete biti razočarani!

BONUS VIDEO: 

Komentari (2)

Ivana

20.11.2024 10:22

Jaje u sarmu je nesto najodvratnije sto moze da se uradi.Ukus je odvratan 🤢 Mislim,moze,ako hocete da vam gosti povracaju.

ната-пата

20.11.2024 11:32

Никада се у сарму није стављало јаје!!!