Faširane šnicle su jedno od omiljenih jela koje se lako kombinuje uz pomfrit ili pire krompir, ali i razne vrste variva. Iako ga doživljavamo kao naše, ovo jelo zapravo potiče iz nemačke kuhinje, a u Srbiju je stiglo u 19. veku iz Austrougraske najpre u Vojvodinu, a potom se recept proširio i u ostale krajeve naše zemlje.
Na prvi pogled liče na pljeskavice, ali su drugačije po pripremi i ukusu. Kako ističu iskusne domaćice da bi faširane šnicle bile sočne najbolja je kombinacija mlevenog mesa i to 70 odsto svinjskog i 30 odsto junećeg, zato što svinjetina daje sočnost.

Shutterstock/freeskyline
Srećna Republika vam poklanja najbolji recept za najukusnije faširane šnicle lake za pripremu, sočne i bolje nego u kafani. Čak će vam i svekrva zavideti na ovim faširanim šniclama.
Sastojci:
- 500 g mešanog mlevenog mesa (junetina/svinjetina)
- 1 veći crni luk sitno iseckan
- 2 čena belog luka, izgnječena
- 2 jaja
- 2 kriške starog hleba ili 3 kašike prezle
- 50 ml mleka (za potapanje hleba)
- 1 kašičica soli
- 1 prašak za pecivo
- pola kašice bibera i isto toliko aleve paprike
- prstohvat suvog začina
- 100 ml ulja za prženje
Priprema:
Hleb preliti mlekom i ostaviti 5 minuta da omekša. Zatim ga dobro ocediti. U činiju staviti mleveno meso, sitno seckani luk, beli luk, jaja, hleb (ili prezle) so, biber, prašak za pecivo i alevu papriku. Sve dobro izmešati rukom dok se ne dobije kompaktna masa. Pokriti i ostaviti u frižideru 15 do 20 minuta da se smesa stegne.
Navlažiti ruke vodom da se masa ne lepi. Oblikovati fašir šnicle srednje veličine, pa pržiti u ulju na srednjoj temperatiri. Ako niste ljubitelj prženja možete ih ispeći i u rerni na pak papiru. Šnicle pržiti dok ne dobiju zlatno-braon koricu. Vaditi ih na papirni ubrus da upije višak masnoće.
Ako želiš da fašir šnicle budu još sočnije i mekše dodajte malo mleka u smesu, ali ne previše da se ne raspadnu tokom prženja. Služe se tople uz pire krompir, pomfrit ili varivo.
Komentari (0)