Faširane šnicle su jedno od najpoznatijih jela u srpskoj kuhinji. Recept za ovo preukusno jeko od mlevenog mesa potiče iz nemačke kuhinje, u Vojvodinu su ga doneli Austrougari, a odatle se proširio širom Srbije. Na prvi pogled liče na pljeskavice, ali su drugačije po pripremi i ukusu. U osnovi, ovo jelo se sastoji od mlevenog mesa, začina i dodataka koji poboljšavaju ukus i teksturu.
Da bi faširane šnicle bile što ukusnije i sočnije evo nekoliko trikova iskusnih domaćica. Najbolja je kombinacija mlevenog mesa je 70 odsto svinjskog i 30 odsto junećeg, zato što svinjetina daje sočnost. Koristite beli hleb bez korice natopljen u mleko, a crni luk izrendajte kako bi se ravnomerno sjedinio u smesi. Jedina mana im je što se peku na vrelom ulju, pa se mnogi žale kako su im suviše masne. Ali, i za to postoji rešenje. Ispecite ih u rerni na pak papiru i neće upiti ni kap ulja.
Srećna Republika vam poklanja najbolji recept za najukusnije faširane šnicle koje će biti sočne i bolje nego u kafani.
Sastojci:
- 500gr mlevenog mesa (70 odsto svinjetine, 30 odsto junetine)
- komad starog hleba bez korice
- malo mleka
- 1 glavica crnog luka
- 1 jaje
- 1 kašičica sode bikarbone
- so, biber, peršunov list
- ulje
Priprema:
U mleveno meso dodati oceđen hleb natopljen u mleku, glavicu izrendanog crnog luka i jedno celo jaje. Začiniti solju, biberom, seckanim peršunom i kašičicom sode bikarbone. Sve dobro izmesiti i ostaviti u frižideru minumum sat vremena, a može i višekako bi se svi ukusi sjedinili, a masa postala čvršća. Potom napraviti osam loptica, spljoštiti u šnicle i ispržiti sa obe strane.
Zagrejte ulje na srednje jakoj vatri i pržite šnicle tri do četiri minuta sa svake strane dok ne dobiju zlatno-smeđu koricu. Za zdraviju varijantu, šnicle možete peći u rerni na 200°C oko 20-25 minuta, okrećući ih na pola pečenja. Najčešće se služe u pire krompir i salatu.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)