Jela sa mesom

RECEPT ZA NAJSOČNIJE FAŠIRANE ŠNICLE: Uz ove trikove biće ukusnije nego u kafani!

Ovo jelo od mlevenog mesa je vrlo slično pljeskavicama, ali se priprema na drugačiji način.

10.03.2025 08:01

RECEPT ZA NAJSOČNIJE FAŠIRANE ŠNICLE: Uz ove trikove biće ukusnije nego u kafani!
Shutterstock/freeskyline

Faširane šnicle su jedno od najpoznatijih jela u srpskoj kuhinji. Recept za ovo preukusno jeko od mlevenog mesa potiče iz nemačke kuhinje, u Vojvodinu su ga doneli Austrougari, a odatle se proširio širom Srbije. Na prvi pogled liče na pljeskavice, ali su drugačije po pripremi i ukusu. U osnovi, ovo jelo se sastoji od mlevenog mesa, začina i dodataka koji poboljšavaju ukus i teksturu. 

Da bi faširane šnicle bile što ukusnije i sočnije evo nekoliko trikova iskusnih domaćica. Najbolja je kombinacija mlevenog mesa je 70 odsto svinjskog i 30 odsto junećeg, zato što svinjetina daje sočnost. Koristite beli hleb bez korice natopljen u mleko, a crni luk izrendajte kako bi se ravnomerno sjedinio u smesi. Jedina mana im je što se peku na vrelom ulju, pa se mnogi žale kako su im suviše masne. Ali, i za to postoji rešenje. Ispecite ih u rerni na pak papiru i neće upiti ni kap ulja. 

Srećna Republika vam poklanja najbolji recept za najukusnije faširane šnicle koje će biti sočne i bolje nego u kafani.

Sastojci:

  • 500gr mlevenog mesa (70 odsto svinjetine, 30 odsto junetine)
  • komad starog hleba bez korice
  • malo mleka
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 jaje
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • so, biber, peršunov list
  • ulje

Priprema:

U mleveno meso dodati oceđen hleb natopljen u mleku, glavicu izrendanog crnog luka i jedno celo jaje. Začiniti solju, biberom, seckanim peršunom i kašičicom sode bikarbone. Sve dobro izmesiti i ostaviti u frižideru minumum sat vremena, a može i višekako bi se svi ukusi sjedinili, a masa postala čvršća. Potom napraviti osam loptica, spljoštiti u šnicle i ispržiti sa obe strane. 

Zagrejte ulje na srednje jakoj vatri i pržite šnicle tri do četiri minuta sa svake strane dok ne dobiju zlatno-smeđu koricu. Za zdraviju varijantu, šnicle možete peći u rerni na 200°C oko 20-25 minuta, okrećući ih na pola pečenja. Najčešće se služe u pire krompir i salatu. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)