Jela sa mesom

Ovako će lazanje biti sočne i ukusne, a ne gumene: U nastavku je NAJBOLJI RECEPT koji ćete imati na dlanu

Najjednostavnija priprema, a ukus je božanstven.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

01.10.2025 08:01

Ovako će lazanje biti sočne i ukusne, a ne gumene: U nastavku je NAJBOLJI RECEPT koji ćete imati na dlanu
Freepik

Ako želite da obradujete ukućane slasnim i bogatim obrokom, domaća lazanja je pravi izbor. Priprema nije zahtevna, a rezultat je savršena kombinacija sočnog mesa, kremastog bešamela i zapečenog sira.

U nastavku je recept.

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa (govedina ili mešavina govedine i svinjetine)
  • 1 luk, sitno iseckan
  • 2-3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 400 g pelata
  • 2-3 kašike paradajz pirea
  • 1 kašičica suvog origana
  • 1 kašičica suvog bosiljka
  • so i biber po ukusu
  • maslinovo ulje

Za bešamel sos:

  • 50 g maslaca
  • 50 g brašna
  • 500 ml mleka
  • so, biber i malo muskatnog oraščića

Ostali sastojci:

  • 250 g kora za lazanju
  • 200 g rendanog sira (mocarela, čedar ili kombinacija)

Priprema:

Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckani luk dok ne postane staklast. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne porumeni i dobije lepu zlatnu boju. Zatim umešajte beli luk, pelat, paradajz pire i začine, pa sve zajedno krčkajte na laganoj vatri oko 20 minuta.

Za bešamel sos u šerpi otopite maslac, dodajte brašno i mešajte dok ne postane zlatno. Postepeno ulivajte mleko, neprestano mešajući kako biste izbegli grudvice. Kuvajte dok se sos ne zgusne, a zatim začinite solju, biberom i prstohvatom muskatnog oraščića.

U vatrostalnu posudu najpre sipajte tanak sloj mesnog sosa, zatim poređajte kore za lazanju, pa bešamel sos. Nastavite da ređate slojeve istim redosledom sve dok ne potrošite sve sastojke. Završite bešamelom i obilno pospite rendanim sirom.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok lazanje ne dobiju zlatnu, hrskavu koricu.

Ostavite da se malo prohlade, isecite i poslužite uz svežu salatu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)