Kada se Italini prehlade ili dobiju grip, najčešće kuvaju supu poznatu pod nazivom "Italijanski penicilin", a recept se prenosi sa generacije na generaciju. "Italijanski penicilin" je tradicionalna "supa koja leči dušu", greje telo i jača imunitet - kombinuje sveže povrće, maslinovo ulje, beli luk i začine tipične za italijansku kuhinju, dok sitna testenina daje punoću i domaću teksturu.
Italijani je najčešće spremaju u hladnim danima a osim što jača imunitet, donosi i onaj prepoznatljivi osećaj topline doma i porodične bliskosti - srž prave italijanske kuhinje.
Sastojci:
- 4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 kašika putera
- 1 veliki luk, sitno seckan
- 1 ljutika, sitno seckana
- 6 stabljika celera, sitno nasečenih
- 4 čena belog luka, sitno seckana
- 5–6 srednjih šargarepa, sitno nasečenih
- 1 korica parmezana (daje poseban ukus)
- 8 šolja pilećeg temeljca (oko 1,9 l)
- 1/3 šolje pastine, acini di pepe ili druge sitne testenine
- 2-3 šolje sitno iseckane kuvane ili pečene piletine
- Parmezan za serviranje
- Sitno seckani peršun za posipanje
Priprema:
Povrće dobro operite pod mlazom hladne vode. U šerpi sa debljim dnom zagrejte maslinovo ulje i puter na umerenoj vatri. Kada se masnoća zagreje, dodajte sitno seckan luk, ljutiku i celer. Povremeno mešajući, dinstajte 3 do 5 minuta, dok povrće ne omekša.
U međuvremenu šargarepu sitno naseckajte i pripremite beli luk. Kada luk i celer počnu da poprime zlatnu boju, dodajte beli luk i dinstajte još oko tri minuta, dok ne zamiriše. Ulijte pileći bujon. Ako ste prethodno kuvali piletinu, deo vode u kojoj se kuvala (oko 4–5 šolja) možete koristiti kao deo temeljca. Dodajte nasečenu šargarepu i koricu parmezana, pustite da provri, zatim smanjite temperaturu i kuvajte 15 do 20 minuta.
Kada je supa skuvana, sklonite šerpu sa ringle i izdvojte oko dve šolje povrća, koje ćete kasnije vratiti u supu. Ostatak supе izmiksajte štapnim mikserom dok ne postane potpuno glatka, vodeći računa da se i korica parmezana u potpunosti izmiksa.
U izmiksanu supu dodajte testeninu i vratite šerpu na ringlu. Kuvajte dok testenina ne omekša, oko devet minuta. Kada je skuvana, dodajte rezervisano povrće i usitnjenu piletinu, pa sve dobro promešajte.
Poklopite i ostavite supu da odstoji dvadesetak minuta kako bi se ukusi proželi i supa blago zgusnula. Poslužite toplo, posuto sveže narendanim parmezanom i seckanim peršunom, prenosi Tportal.
Komentari (0)