Tetka Saveta

MUSAKA ZA SVAKI UKUS: 5 recepta za fantastične specijalitete

Musaka vodi poreklo sa Bliskog istoka, a na Balkan su ovaj specijalitet doneli Turci. Može se kombinovati više vrsta povrća, sa i bez mesa, kako ko voli.

03.08.2022 18:00

MUSAKA ZA SVAKI UKUS: 5 recepta za fantastične specijalitete
Foto: Shutterstock

Musaka je jedno od najomiljenijih jela u Srbiji. Brzo i lako se priprema, pa mogu da ga naprave i domaćice koje nisu vešte u kuhinji. Postoje različite vrste ovog jela koje u zavisnosti od namirnica koje se kombinuju može biti za svačiji ukus.

Grci imaju svoju verziju i tvrde da su oni izmislili musaku koju tradicionalno pripremaju od ovčjeg mesa. Istina je da musaka potiče sa Bliskog istoka, a na Balkan i Pelaponez su ovaj specijalitet doneli Turci. Sam naziv musaka potiče od istoimene arapske reči što potvrđuje njeno poreklo.   

Musaka je zahvalno jelo jer se mogu kombinovati različite namirnice, najčešće se pravi sa mlevenim mesom, a može i bez odnosno samo od povrća.

Srećna republika donosi 5 različitih recepata za musaku.   

shutterstock.com

Musaka se u Srbiji tradicionalno pravi od krompira i mlevenog svinjskog ili junećeg mesa

Srpska musaka

Sastojci:

  • kg krompira
  • 500 g mlevenog mesa (mešanog)
  • 3 glavice crnog luka
  • ulje
  • so, biber, začini po želji
  • 2 jaja
  • 250 ml mleka

Priprema:

Luk iseckajte na sitne kockice i dinstajte na malo ulja. Nakon što omekša i postane staklast, dodajte mleveno meso, začinite po želji i mešajte dok se meso skroz ne udinsta, a voda ispari. Krompir oljuštite i iseckajte na deblje kolutove i poređajte u podmazan pleh ili dublju šerpu. Preko sipajte meso, pa opet red krompira i tako dok ne potrošite sve sastojke. Završni sloj mora da bude od krompira. U činiji umutite mleko i jaja sa željenim začinima i prelijte preko musake. Peći u rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 45 minuta odnosno dok krompir ne postane rumen i hrskav.

shutterstock.com

Grčka musaka je kremastija i sočnija u odnosu na srpsku i tradicionalno se pravi od ovčjeg mesa

Grčka musaka

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 4 srednja patlidžana
  • 4 srednje tikvice
  • 4 srednja krompira
  • 2 glavice sitno seckanog crnog luka
  • 2 usitnjena čena belog luka
  • čaša crvenog vina
  • kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice soli
  • bibera po ukusu
  • šolja soka od paradajza
  • kašika paradajz pirea
  • 1/2 kašičice šećera
  • peršun sitno iseckan
  • 2-3 kašičice rendanog kačkavalja

Sastojci za bešamel sos:

  • 4 šolje mleka
  • 2 kašike putera
  • 4 kašike brašna
  • 1/2 šolje rendanog kačkavalja
  • umućeno jaje
  • malo cimeta
  • so, biber po ukusu

Priprema:

Narežite plavi patlidžan na tanke kriške i posolite ih. Pustite ih 15-20 minuta da odstoje kako bi pustili vodu. Poređajte ih na dno pleha koji ste obložili folijom, prelijte uljem i pecite u zagrejanoj rerni oko 25 minuta. Isti postupak se primenjuje za tikvice i krompir. Sipajte maslinovo ulje u tiganj i izdinstajte crni i beli luk. Dodajte mleveno meso, a nakon nekoliko minuta sipajte vino. Kada vino ispari, sipajte sok od paradajza, paradajz pire i šećer. Promešajte, pa dodajte cimet, biber, so i peršun. Kad se povrće pečeno u rerni prohladi, ređajte ga u vatrostalnu činiju i to prvo krompir, pa tikvice i patlidžan. Zatim dodajte smešu sa mlevenim mesom i ponovite postupak. Završni sloj je od patlidžana. Bešamel sos napravite tako što ćete istopiti puter u šerpi, a brašno razmutite u mleku i ovu smesu procedite kroz cediljku i sipajte u rastopljen puter kako vam se ne bi stvarale grudvice. Pustite da prokuva na laganoj vatri uz stalno mešanje pa dodajte cimet, so, biber, kačkavalj i jaje. Bešamel sos prelijte preko naređanog mesa i povrća, pa zapecite u zagrejanoj rerni 45 minuta ili dok površina ne postane hrskava i rumena. Pospite rendanim kačkavaljem i vratite u pećnicu koliko da se sir istopi. 

Veganska musaka

Sastojci:

  • crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 50 g sojinih ljuspica
  • sok od paradajza
  • biber, mirođija, ulje i začini po ukusu
  • ulje
  • 3 tikvica
  • 200 ml sojinog mleka

Priprema:

Sitno iseckajte crni i beli luk i propržite na malo ulja. Dok se luk dinsta, potopite sojine ljuspice u vreloj vodi i ostavite 10 minuta. Dobro ocedite sojine ljuspice pa dodajte u luk, začinite i posolite po ukusu. Nakon što se smesa dinstala nekoliko minuta, dodajte sok od paradajza koliko da smesa ogrezne i ostavite da ljuspice upiju sok. Tikvicu srednje veličine oljuštite i isecite na kolutove i poređajte na dno manjeg pleha, sipajte fil, pa ponovo tikvice sve dok ne potrošite namirnice s tim da završni sloj budu tikvice. Pomešajte oko 200 ml sojinog mleka sa malo soka od paradajza i prelite preko musake. Peći u zagrejanoj rerni na 200 C dok tikvice ne porumene.

Musaka sa piletinom i ajvarom

Sastojci:

  • 800 g pilećeg filea
  • 1,5 kg krompira
  • 2 čaše kisele pavlake
  • 5 punih kašika ajvara
  • 100 g kačkavalja
  • jaje
  • so, biber i začini po ukus
  • malo ulja

Priprema:

Očistite krompir i ostavite ga u hladnoj vodi da ne pocrni dok ne pripremite meso. Pileći file isecite na što tanje šnicle i izlupajte ih dodatno čekićem za meso. Svaku šniclu, čim je izlupate, posolite sa obe strane i složite u tanjir. Podmažite tepsiju i ređajte krompir isečena na kolutove, pa ga posolite. Svaku šniclu premažite sa jedne strane ajvarom i tu stranu okrenite prema dole na krompir. Pileće šnicle sa gornje strane namažite pavlakom, dodajte narendanog kačkavalja pa opet naređajte krompir. Postupak ponovite dok ne potrošite namirnice s tim da završni sloj bude krompir. Namažite pavlakom, narendajte sir i sve prekrite još jednim slojem tanko sečenog krompira. Umutite čašu kisele pavlake sa jajetom i prelite preko musake. Sve prekrijte folijom i ubacite u zagrejanu rernu da se peče oko sat vremena na temperaturi od 200°C. Nakon što je krompir postao mekan, skinite foliju i pecite još 10 minuta da se uhvati fina hrskava korica. Musaku poslužite toplu uz još malo ajvara ili kisele pavlake.

Arapska musaka

Sastojci:

  • 500 g mlevene teletine ili jagnjetine
  • 1.5 kg patlidžana
  • 5 crvenih paprika
  • 4 paradajza
  • 2 ljute paprike
  • veza peršuna
  • glavica luka
  • šargarepa
  • šolja pileće bistre supe
  • biber, so i začini po ukusu

Priprema:

Propržite sitno seckani luk, ljute paprike i šargarepu. Dodajte mleveno meso, sitno iseckana 2 paradajza, biber, so i začine. Dinstajte dok meso ne bude gotovo, pa sklonite sa vatre i pospite šakom seckanog peršuna. Patlidžan se oljušti, iseče na deblje kolutove i blago proprži na teflonu. Na dno podmazane tepsije rasporedite patlidžan, odozgo sipajte prženo mleveno meso, na ploške isečene paprike i preko naređajte paradajz isečen na kolutove. Prelijte musaku supom, pokrijte folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 50 minuta.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)