Jela bez mesa

Mleko od krompira, napitak koji osvaja svet

Oni koji su ga probali kažu da se odlično slaže sa kapućinom i late kafom

18.02.2022 10:00

Mleko od krompira, napitak koji osvaja svet
YouTube/printscreen

Sojino ili mleko od badema, ovsa, lešnika…toliko je alternativa pravom mleku koga sve više ljudi izbegava i pokušava da mu nađe pravu zamenu.

Iako ne zvuči kao najukusnija stvar na svetu koju biste sa radošću probali, mleko od krompira je sve popularnije u svetu, a oni, koji su probali, kažu da se odlično slaže sa kapućinom i late kafom.

Oni koji su pobornici ovog novog napitka, u njegovu odbranu dodaju da krompir koristi mnogo manje zemlje i resursa od drugih biljaka koje od kojih se prave mleka, što ga čini pristupačnijim.

YouTube/printscreen

Mleko od krompira se odlično slaže sa kapućinom i late kafom

 

U Velikoj Britaniji se upravo pojavio komercijalni brend mleka od krompira gde očekuju veliki uspeh, s obzirom na potražnju alternativa proizvodima od životinja. Švedska kompanija planira da se proširi na druge evropske zemlje, kao i na kinesko tržište, ali ne i na američko tržište.

Ipak, da li će ovo mleko naći put do potrošača je veliko pitanje jer se mnogima ne dopada ukus ili ga opisuju kao „neutralan“. Drugi problem se tiče proteina jer ga u mleku od krompira ima znatno manje nego u sojinom ili mleku od ovsa.

Ovo vrstu mleka možete i sami da napravite a na Internetu postoji na desetine recepata. U suštini je veoma jednostavno: oljuštite i skuvate krompir, pomešate ga sa vodom u kojoj se kuvao, procedite i dodate još vode dok ne dobijete željenu gustinu, piše odditycentral.com.

Komentari (0)