Petak je tradicionalno posni dan u mnogim domaćinstvima, pa je važno da odaberete obrok koji je istovremeno zdrav, ukusan i hranljiv, a da ga rado jedu i deca. Upravo takva je posna salata sa tunjevinom.
Lagana, bogata vitaminima i proteinima i veoma jednostavna za pripremu,ova salata odličan je izbor za kraj radne nedelje.
Posna salata sa tunjevinom sadrži obilje vitamina i minerala.
Tunjevina je odličan izvor nemasnih proteina, omega-3 masnih kiselina koje su korisne za zdravlje srca, kao i vitamina B12 i D. Pritom je lako svarljiva i zasitna, što je čini idealnom zamenom za meso kada postite.
Povrće kao što su šargarepa, kukuruz, grašak, crvena paprika, pasulj, donosi obilje vlakana, vitamina (posebno A, C i K), kao i antioksidanse važe za bolji imunitet i opšte zdravlje.
Kiseli krastavci daju salati osvežavajuću notu i pomažu varenju. Maslinovo ulje i limunov sok, kao prirodni začini, podižu ukus salate bez dodatnih kalorija i štetnih masti, a uz to doprinose zdravlju srca i smanjenju upala u organizmu.
Ovu salatu možete da pripremite unapred i ponesete na posao ili spremite deci kao užinu.
Sastojci:
- 350 g tunjevine
- 1/2 glavice zelene salate
- 250 g obarene sargarepe
- 250 g kukuruza (iz konzerve)
- 250 g graska (iz konzerve)
- 10 plodova čeri paradajza
- 250 g seckanih kiselih krastavaca
- 250 g crvenog ili crnog pasulja
- 10 maslina (crne i zelene)
- 1 seckana crvena paprika
- sok od limuna, maslinovo ulje, so i biber
Priprema:
Sve sastojke pomešajte, posolite i začinite limunovim sokom i maslinovim uljem. Ukoliko ne volite neki od sastojaka, slobodno ga izostavite ili ga zamenite nekim drugim povrćem.
Komentari (0)