Jela bez mesa

POSNA salata sa tunjevinom: Petak je dan za lagan i zdrav obrok koja osvaja na prvi zalogaj

Obrok koji je idealan kao užina, glavni obrok ili večera, a priprema se za 10 minuta

Slika Autora
bySrećna Republika

10.10.2025 08:01

POSNA salata sa tunjevinom: Petak je dan za lagan i zdrav obrok koja osvaja na prvi zalogaj
Shutterstock/DUSAN ZIDAR

Petak je tradicionalno posni dan u mnogim domaćinstvima, pa je važno da odaberete obrok koji je istovremeno zdrav, ukusan i hranljiv, a da ga rado jedu i deca. Upravo takva je posna salata sa tunjevinom.

Lagana, bogata vitaminima i proteinima i veoma jednostavna za pripremu,ova salata odličan je izbor za kraj radne nedelje.

Posna salata sa tunjevinom sadrži obilje vitamina i minerala.

Tunjevina je odličan izvor nemasnih proteina, omega-3 masnih kiselina koje su korisne za zdravlje srca, kao i vitamina B12 i D. Pritom je lako svarljiva i zasitna, što je čini idealnom zamenom za meso kada postite.

Povrće kao što su šargarepa, kukuruz, grašak, crvena paprika, pasulj, donosi obilje vlakana, vitamina (posebno A, C i K), kao i antioksidanse važe za bolji imunitet i opšte zdravlje.

Kiseli krastavci daju salati osvežavajuću notu i pomažu varenju. Maslinovo ulje i limunov sok, kao prirodni začini, podižu ukus salate bez dodatnih kalorija i štetnih masti, a uz to doprinose zdravlju srca i smanjenju upala u organizmu.

Ovu salatu možete da pripremite unapred i ponesete na posao ili spremite deci kao užinu. 

Sastojci:

  • 350 g tunjevine
  • 1/2 glavice zelene salate
  • 250 g obarene sargarepe
  • 250 g kukuruza (iz konzerve)
  • 250 g graska (iz konzerve)
  • 10 plodova čeri paradajza
  • 250 g seckanih kiselih krastavaca
  • 250 g crvenog ili crnog pasulja
  • 10 maslina (crne i zelene)
  • 1 seckana crvena paprika
  • sok od limuna, maslinovo ulje, so i biber

Priprema:

Sve sastojke pomešajte, posolite i začinite limunovim sokom i maslinovim uljem. Ukoliko ne volite neki od sastojaka, slobodno ga izostavite ili ga zamenite nekim drugim povrćem. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)